Kaşıntılı, kuru ve iltihaplı ciltle karakterize edilen egzamayla yaşamak bazen sinir bozucu olabilir. Atopik dermatit olarak da bilinen egzama, çeşitli nedenlerle ortaya çıkar ve toplumda en yaygın olarak görülen cilt hastalığıdır. Egzama beraberinde kızarıklık, kaşıntı, şişlik gibi belirtilerle kendini gösterir. Egzamaya karşı çeşitli tedaviler olsa da, bazı doktorlar takviye kullanmanızı önerebilir.
Not: Doktorunuz önermediği takdirde herhangi bir takviye kullanmayın.
Sağlık sitesi Healthline'ın haberine göre egzamaya karşı bazı takviye türleri fayda sağlayabilir. Ancak her insanın bünyesi farklı olduğu için, herhangi bir takviyeye başlamadan önce mutlaka doktora danışmak gerekir.
Balık yağı, güçlü anti-inflamatuar özellikleri nedeniyle cilt sağlığını destekleyebilecek kalp-sağlıklı omega-3 yağ asitleri alımınızı artırmaya yardımcı olur. Bu yağ asitlerinin egzamayı tetikleyen bağışıklık hücrelerinin aktivitesini baskılayabildiğine dair bazı kanıtlar vardır.
Cildiniz güneşe maruz kaldığında güneş ışığı vitamini olarak da bilinen D vitamini üretir. D vitamini ayrıca çeşitli gıdalarda doğal olarak bulunur ve takviye olarak yaygın şekilde bulunur. Dört çalışmanın bir incelemesi, D vitamini takviyesinin egzama semptomlarının şiddetini azaltmada plasebo tedavisine göre daha etkili olduğu sonucuna varmıştır. 21 çalışmanın bir başka incelemesi, düşük D vitamini seviyelerini çocuklarda artan egzama şiddetiyle ilişkilendirdi.
E vitamini çeşitli cilt bakım ürünlerinde bulunan önemli bir mikro besindir. Cildi oksidatif strese karşı koruma yeteneğinin yanı sıra bazı çalışmalar egzama semptomlarını azaltmaya yardımcı olabileceğini bulmuştur.
Çinko, cilt sağlığında önemli bir rol oynayan bir mineraldir. Çeşitli çalışmalar, sivilce ve egzama da dahil olmak üzere iltihaplı cilt rahatsızlıklarının tedavisine yardımcı olabileceğini öne sürüyor. 16 çalışmanın bir incelemesi ayrıca düşük çinko seviyelerini daha yüksek egzama olasılığıyla ilişkilendirdi. Çinkonun et, deniz ürünleri, süt ürünleri ve baklagiller dahil birçok gıda kaynağında bulunduğunu ve çoğu insanın sağlıklı, çok yönlü bir diyet uygulayarak ihtiyaçlarını karşılayabileceğini unutmayın.
Melatonin en çok uyku takviyesi olarak bilinse de egzamanın tedavisine de yardımcı olabilir. Araştırma, melatoninin bir antioksidan görevi görebileceğini, spesifik inflamasyon belirteçlerinin düzeylerini azaltabileceğini ve egzama gelişimini engelleyebileceğini gösteriyor. Bir çalışmaya 48 çocuk dahil edildi. 4 hafta boyunca günde 3 mg melatonin almak uyku kalitesini artırdı ve egzama şiddetini azalttı. Ancak daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.
Bu vitamin ve mineralleri takviye olarak almak yerine, diyetinize ekleyerek yeterli miktarda aldığınızdan emin olabilirsiniz.
Şunlara da göz atın;