Kolay Meze Tarifleri: 30 Dakika Altı 18 Meze Tarifi

30 dakikanın altında kolayca hazırlayabileceğiniz meze tariflerini yazımızda derledik. İşte, yemeklerin yanına çok yakışacak pratik ve lezzetli 18 meze tarifi:
Kolay Meze Tarifleri: 30 Dakika Altı 18 Meze Tarifi
24 Nisan 2024, 22:06

Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alan mezeler, yemeklerin yanında aperatif olarak sunulur. Genellikle soğuk bir şekilde servis edilen mezeler, hem ana yemek öncesinde, hem de çilingir sofralarında yerini alır. Peynir, yoğurt gibi malzemelerin ön planda olduğu mezeler, kimi zamanda semizotu, patlıcan gibi sebze bazlı olarak hazırlanır. Ayrıca deniz mahsulleri ile hazırlanan meze çeşitleri de mevcuttur. Mezeler karın doyurmak için değil, yemeğin lezzetini arttırmak ve sohbete neşe katmak amacıyla ikram edilir. Bu yüzden küçük porsiyonlar halinde birkaç farklı çeşidin bir araya getirilmesiyle servis edilir.


Türk mutfağı denildiğinde ilk akla gelen mezeler; topik, köpoğlu, şakşuka, lakerda, çiroz, hamsi tava, taramaacılı ezme, borani, barbunya pilaki, çerkez tavuğu, çiğ köfte, deniz börülcesihumus, fava, muhammara, kabak çiçeği dolması ve midye dolmadır. Bu mezeler et, tavuk veya balığın yanına göre farklı biçimlerde sunulur. Yoğurtlu mezeler et yemeklerinin yanına, baklagillerin kullanıldığı mezeler ise balık yemeklerinin yanında ikram edilir. Eğer yemeğin yanında sunabileceğiniz kolay meze tarifleri arıyorsanız, sizler için derlediğimiz 30 dakikadan daha kısa sürede hazırlanan meze tarifleri listesinden yararlanabilirsiniz.

  1. Bademli Kabak


Şef Aydın Demir'in özel tarifi olan bademli kabak, yalnızca 25 dakika içinde sofralardaki yerini alır. Ana malzemeleri Girit kabağı, yoğurt, badem ve dereotudur.

  1. Fındık Tarator


Tarator denildiğinde ilk aklımıza gelen havuç tarator olsa da, bu kez farklı bir versiyonunu sizlere sunuyoruz. Yalnızca 6 malzemeden oluşan fındık taratoru, 15 dakikada hazırlayabilirsiniz.

  1. Haydari


Yoğurt, sarımsak ve baharatların bir araya getirilmesiyle hazırlanan haydari, Türk mutfağının temel mezelerinden biridir. 15 dakikada hazırlanan haydariyi, dilerseniz beyaz peynir ile zenginleştirebilirsiniz.

  1. Kırmızı Biber Salatası


Kırmızı biberin közlenip zeytinyağı ve sirke ile buluşturulmasıyla hazırlanan bu meze, en zahmetsiz tariflerden biridir. 30 dakikada hazırlanan kırmızı biber salatasını, hafif yemeklerin yanında sunabilirsiniz.

  1. Nar Topundan Peynir Mezesi


Hem şık sunumu, hem de lezzetiyle dikkatleri üzerine çeken peynir mezesi, krem peynir, süzme peynir ve lor peyniri ile hazırlanır. Dışı, nar tanelerine bulanır.

  1. Pancarlı Humus


Klasik humustan sıkılanlar için, Şef Savaş Ergen'den nefis pancarlı humus tarifini öneriyoruz. Hazırlaması 20 dakika süren pancarlı humusu, videolu anlatımıyla kolayca hazırlayabilirsiniz.

  1. Patlıcan Söğürtme


Közlenmiş patlıcan, nar ekşisi ve sirke ile hazırlanan patlıcan söğürtme, Urfa ve Antep mutfağının vazgeçilmezidir. Özellikle kebabın yanında sunulmasıyla bilinir.

  1. Pastırmaya Sarılı Brüksel Lahanası


Brüksel lahanalarının haşlanıp pastırmanın içerisine eklenmesiyle hazırlanan bu meze, demir şişlere geçirilerek sunulur. Fırında 5 dakika pişirdikten sonra servis edilir.

  1. Pembe Sultan


Yalnızca 5 malzemeden oluşan pembe sultan mezesinin ana malzemeleri pancar ve yoğurttur. 20 dakikada sofralardaki yerini alan bu mezeyi, videolu anlatımını izleyerek kolayca hazırlayabilirsiniz.

  1. Sardalya Ezmesi


Tuzlu sardalya ve yeşil zeytin ile hazırlanan sardalya ezmesi, balık severlerin en favori mezelerinden biridir. 20 dakikada hazırlanan bu mezenin porsiyonu, yaklaşık 140 kalori değerindedir.

  1. Şile Paprika


Balkan ülkelerinde çok sevilen şile paprika, peynirli biber ısıtması olarak da bilinir. Genellikle et yemeklerinin yanında sunulur. Yalnızca 3 malzemeden oluşur.

  1. Sumaklı Soğan


Kuru soğanın sumak ve maydanoz ile birleştirilmesiyle hazırlanan bu salata, restoranlarda en çok ikram edilen mezelerden biridir. Özellikle kebap yemeklerinin yanında sık sık tercih edilir.

  1. Turp Otu Salatası


Turp otu, peynir ve badem ile hazırlanan bu salata da, meze olarak ikram edilmektedir. Ortalama 20-25 dakika içinde hazırlanır. Soğuk bir şekilde servis edilir. 

  1. Yoğurtlu Peynir Ezme


Yağlı beyaz peynir, yoğurt ve kırmızı biber ile hazırlanan bu meze, maydanozla zenginleştirilir. Balık yemeklerinin yanında tüketilmesi önerilmez.

  1. Sarımsaklı Midye


Midye içinin sarımsaklı sosla buluşturulmasıyla hazırlanan bu meze, 4 malzemeden oluşur. Sarımsaklı midye yapımında, mutlaka taze midye kullanılması önerilir.

  1. Cevizli Kaşık Salatası


Yapımında 5 farklı biber kullanılan kaşık salatası, tortilla cipsleri ile birlikte sunulur. Ortalama 10 dakika içinde hazırlanır. İsteğe göre farklı malzemelerle zenginleştirilebilir.

  1. Girit Usulü Zeytinli Meze


Yunan ve Ege mutfağında çok sevilen zeytinli meze, yeşil zeytin, tulum peyniri ve baharatlarla hazırlanır. Hazırlanışı 20 dakikadır.

  1. Kerevizli Ege Ezmesi


Kereviz sevmeyenleri bile kendine hayran bırakacak bir önerimiz var. Kereviz, sarımsak ve yoğurt ile hazırlanan ege ezmesi, rendelenmiş limon kabuğu ile süslenebilir.


Şunlara da göz atın;

  1. Yılbaşı mezeleri
  2. Doyurucu salata tarifleri
  3. Kolay salata sosları
  4. Milföy tarifleri
  5. Ara sıcak tarifleri
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo