Yiyeceklerin uzun süre saklanmasını sağlayan derin dondurucular, mutfakta kullanılan beyaz eşyalardan biridir. Et ve sebze gibi besinleri aylarca saklamanıza yardımcı olan derin dondurucu, mutfakta işleri büyük ölçüde kolaylaştırıyor. Ancak bazı besinler derin dondurucuya koymak, hem derin dondurucunun bozulmasına, hem de besinlerin bozulmasına yol açabiliyor. Bu yüzden bazı besinleri derin dondurucudan tamamen uzak tutmanız gerekebilir. İşte, derin dondurucuya koymamanız gereken besinler:
Süt, buzdolabında saklanması gereken ve kısa sürede tüketilmesi gereken bir besindir. Süt derin dondurucuya konulduğunda uzun süre saklanabilse de, çözüldüğünde topak topak olur. Bu da dokusunun bozulmasına yol açar. Ancak sütü kek veya kurabiye için kullanacaksanız, dondurmayı deneyebilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken nokta, sütü doğrudan derin dondurucudan çıkarmak yerine buzdolabında yavaş yavaş çözülmesini sağlamaktır.
Tıpkı sütte olduğu gibi yoğurdu derin dondurucuya koymak, dokusunu tamamen değiştirir. Buzluk çıkarılan yoğurt, kısa sürede parça parça olur. Bu yüzden yoğurdu buzdolabında saklamak ve kısa süre içinde tüketmek en güzelidir.
Yumurtaları kabuklarıyla birlikte derin dondurucuya koymak, içindeki sıvının sertleşmesine ve kabuğunun kırılmasına yol açacaktır. Bu da derin dondurucuda yumurta kokusu oluşmasına neden olur ve buzluğa attığınız yumurtalar çöpe gider.
Sert bir peyniri derin dondurucuda uzun süre saklamak, çözünme işleminin ardından peynirin ufalanmasına ve un gibi parçalanmasına neden olur. Aynı şekilde yumuşak peynirleri dondurucuda bekletmek de, peynirin dokusunda kristalleşmelere yol açabilir. Bu yüzden peyniri buzdolabında saklamak daha doğru olacaktır.
Maydanoz ve marul gibi yeşillikleri derin dondurucuya koymak mümkündür. Ancak buzlu yapı itibariyle bu yeşillikler kısa sürede yumuşar ve pörsümeye başlar. Ayrıca tadını ve besin değerlerini de kaybetmeye başlar. Bu nedenle yeşillikleri taze bir şekilde buzdolabında saklamak daha doğru sonuçlar elde etmenizi sağlar. Ancak yine de buzlukta saklamak istiyorsanız, yıkayıp kuruladığınız yeşillikleri doğrayıp buz kalıplarına aktarabilirsiniz. Yeşilliklerin üzerine bir miktar zeytinyağı dökmek, yumuşamalarını engelleyecektir.
Su oranı yüksek olan meyve ve sebzeler, genelde yumuşak bir dokuya sahiptir. Bu besinleri derin dondurucuya atmak, buzla kaplanmasına ve buzluktan çıkardıktan sonra da pörsümelerine yol açacaktır. Bu yüzden salatalık, kabak gibi sebzeleri buzdolabında saklamak daha iyi sonuçlar verir.
Kızarmış yiyecekler, çıtır çıtır bir dokuya sahiptir. Kızarmış besinleri derin dondurucuya koyduğunuzda, bu besinler kısa sürede yumuşar ve lapa bir hal alır. Bu da buzluktan çıkardıktan sonra eski tat ve dokularına kaybetmelerine yol açabilir.
Serin ve kuru yerleri seven patatesleri derin dondurucuya koymak, buz kristallerinin oluşmasına neden olur. Aynı şekilde patatesi çözdüğünüzde ise lapa gibi olduklarını görebilirsiniz. Bu yüzden özellikle serin günlerde balkonda veya kilerde saklamaya özen gösterin.
Konserve gıdalar, uzun süre dayanmaları için tasarlanmıştır. Zaten uzun ömürlü olan bu gıdaları derin dondurucuya atmak, konservenin içindeki suyun genleşmesine ve sonuçta konservenin patlamasına yol açar. Bu yüzden konserve gıdaları kesinlikle derin dondurucuya atmayın.
Şunlara da göz atın;