Mercimek Köftesi
21 Ağustos 2024

Mercimek köftesi Türk kadınlarının en sevdiği tarifler arasındadır. Hafif ve pratik olmasınının yanında lezzetiyle de yiyenleri mutlu eder. Ana vatanı Orta Asya olan kırmızı mercimek, ülkemizde en çok Güneydoğu Anadolu'da yetiştirilir. Özellikle Gaziantep ve Şanlıurfa'da birçok yemeğin içerisinde kullanılır. Sindirim sistemini düzenlemesiyle bilinen kırmızı mercimek ve bulgur, mercimek köftesini yapımında ana malzemeler arasında yer alır. Genellikle misafir ağırlarken veya çay saatlerinde ikram edilen orijinal mercimek köftesi, doyurucu atıştırmalıklar arasında yer alır. Malzemeleriniz hazırsa, altın günlerinin vazgeçilmezi haline gelen tam ölçülü mercimek köftesi tarifi nasıl yapılır birlikte görelim.

1 Porsiyon Mercimek Köftesi Kaç Kaloridir?

  • Tam ölçülü mercimek köftesinin bir porsiyonu 130, bir adedi ise yaklaşık 40 kaloridir. Vitamin, demir ve fosfor bakımından zengin olan mercimek köftesini diyet listelerinde ölçülü bir şekilde tüketebilirsiniz.
Hazırlanma Süresi : 15 dakika
Pişirme Süresi : 25 dakika
Kaç Kişilik: 7 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Bu Tarifi 19 Kişi Kaydetti
Mercimek Köftesi için

Malzemeler

  • 2 su bardağı kırmızı mercimek
  • 1.5 su bardağı ince bulgur
  • 3 soğan
  • 3 kahve fincanı zeytinyağı
  • 1 çorba kaşığı acı biber salçası
  • 1 çorba kaşığı nar ekşisi
  • 5~6 taze soğan
  • Yarım demet dere otu
  • Yarım demet taze nane
  • Yarım demet maydanoz
  • tuz
  • karabiber
  • kimyon
  • toz kırmızı biber
  • Marul yaprakları
  • 1 limon
Mercimek Köftesi

Nasıl Yapılır

Servis Önerisi

Mercimek köftesini puf böreği, semizotu salatası, tavuk salatası veya hardallı patates salatası ile birlikte sunabilirsiniz.

Püf Noktası
  • Mercimek köftesi hazırlarken mercimek bulgurdan daha fazla olmalıdır. Bu nedenle ölçülere dikkat edilmelidir. 
  • Mercimeğin yumuşamasına dikkat edilmelidir. 
  • Su ilavesi mercimek haşlanma esnasında olmalıdır. Bulgur eklendikten sonra tekrar su ekleme işlemi yapılmamalıdır. 
  • Mercimek köftesini tatlandırmak için mercimekleri haşlarken çeşitli baharatlarla tatlandırabiliriz.
  • Bulgur ve mercimeğin iyice şişmesi ve yumuşaması için kapağı kapalı dinlenmeye bırakın. Böylece eşit bir şekilde yumuşama sağlanacaktır. 
  • Salçalı sos mercimeğe eklenirken sıcak olmalı. Burada amaç tüm malzemenin kolayca karışmasıdır.  
Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo