Aralıklı Mide Ağrısı Neden Olur?

Mide ağrısı, bazı kişilerde aralıklı olarak görülebilir. Bu durumda aniden gelen mide ağrısı kısa süre sonra geçer ve belli aralıklarla tekrarlar. Peki, aralıklı mide ağrısı neden olur? İşte, mide ağrısının nedenleri:
Aralıklı Mide Ağrısı Neden Olur?
15 Ağustos 2023, 11:04

Herkes, hayatının bir noktasında mide ve karın ağrısı problemiyle karşılaşır. Özellikle karın ağrısı, yaygın bir durum olduğu için kimi zaman basit ve zararsız olabilir. Ancak mide ağrısı, karın ağrısına göre daha şiddetlidir. Özellikle aşırı yemek yedikten sonra görülen mide ağrısı, sürekliyse ve şiddetliyse acil bir duruma işaret ediyor olabilir. Aralıklı olarak görülen mide ağrısının nedenleri ise farklıdır. 

Aralıklı Tekrarlayan Mide Ağrısı Neden Olur?

  1. Gaz

Havayı yuttuğunuzda ve karbonhidratları sindirirken sindirim sisteminize gaz girer. Geğirme veya şişkinlik genellikle onu rahatlatır. Aksi takdirde şişkinlik hissetmeye başlarsınız ve karın ağrısı yaşayabilirsiniz. Gazdan sık sık karın ağrısı olmaz. Sıklıkla gazdan kaynaklanan karın ağrınız varsa, bu altta yatan bir gastrointestinal bozukluğun işareti olabilir.

  1. Kabızlık

Kabızlık, haftada üçten az bağırsak hareketinizin olması durumudur. Karın ağrısına ek olarak, ağrı ve dışkıyı geçmekte zorluk, sert, kuru dışkı gibi semptomlara neden olur. 

mide ağrısı

  1. Mide ülseri

Peptik ülser olarak da bilinen mide ülseri, midenizin iç yüzeyinde oluşan bir yaradır. Midenizde donuk veya yakıcı bir ağrıya neden olur. Ağrı, günler, haftalar veya aylar boyunca gelip giderek birkaç dakikadan saatlere kadar sürebilir. Tedavi edilmeyen mide ülserleri ciddi komplikasyonlara yol açabilir.

  1. Yumurtalık kisti

Bir yumurtalık kisti, yumurtalıkta sıvı dolu bir kesedir. Genellikle zararsızdırlar ve sıklıkla semptomlara neden olmazlar. Ancak özellikle yumurtlama döneminde karın ağrısı, şişkinlik ve şişmeye neden olabilirler. Bir yumurtalık kistiniz varsa ve ani şiddetli ağrı ve kusma yaşarsanız, derhal tıbbi yardım alın. Bunlar kistin yırtılmış olabileceğine dair işaretlerdir.

  1. İrritabl bağırsak sendromu (IBS)

IBS fonksiyonel bir gastrointestinal bozukluktur. Hem bağırsaklarda, hem de midede ciddi semptomlara yol açabilir. IBD'si olan kişilerde en çok mide ve karın ağrısı, rektal kanama, ishal ve kilo kaybı belirtileri görülür. Mutlaka tedavi edilmelidir.

  1. Kas gerginliği

Karın kaslarınızı aniden büktüğünüzde veya gerdiğinizde karın kası gerilmesi veya kas çekilmesi meydana gelir. Ağrı genellikle güldüğünüzde, hapşırdığınızda veya öksürdüğünüzde şiddetlenir. Ayrıca uzun süre oturduktan sonra veya egzersiz yaparken kalktığınızda artan ağrı hissedebilirsiniz.

mide ağrısı

  1. Safra kesesi sorunları

Safra kesesi karaciğerin altında yer alır, bu nedenle ağrı midenizden geliyormuş gibi hissedilebilir. Safra kesesi taşları gibi belirli safra kesesi sorunları, yağlı yiyecekler yedikten sonra artabilen şiddetli ağrıya neden olabilir.

Aralıklı Mide Ağrısı Nasıl Geçer?

  1. Gaz: Eğer mide ağrısı gazdan kaynaklanıyorsa, ilaçlarla tedavi edilebilir. Beslenmede gaz yapan gıdalar azaltılır.
  2. Kabızlık: Diyet değişiklikleri, egzersiz ve ilaçlarla tedavi edilebilir.
  3. Ülser: Tedavi, nedenlerine bağlı olarak üst gastrointestinal endoskopi gibi çeşitli ilaçları veya prosedürleri içerebilir.
  4. Yumurtalık kisti: Tedavi gerekli olmayabilir ancak ağrı kesici ilaçlar, hormonal doğum kontrolü ile tedavi edilebilir.
  5. Kas gerginliği: Ağrı kesici, kas gevşetici ve antispazmodikler ile tedavi edilebilir.
  6. Safra kesesi: Öncelikle uzman tarafından aktif izleme yapılır ve sorun belirlenir. Altta yatan soruna göre doktor ilaç veya ameliyat önerebilir.

Aralıklı mide ağrısı probleminiz sık sık görülüyorsa ve ağrının şiddeti çok yoğunsa, vakit kaybetmeden doktora başvurun.

Şunlara da göz atın;

  1. Mide asidini artırmanın yolları
  2. Mide krampları nasıl geçer?
  3. Mide detoksu nasıl yapılır?
  4. Mide gazı neden olur?
  5. Mide ağrısına ne iyi gelir?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo