Ülkemizdeki hipertansiyon hastalarının yarısı, hasta olduğunu bilmiyor. Bu yüzden hipertansiyon hakkında merak edilenleri yanıtladık. Ülkemizde ortalama 18 milyon insanda görülen ve küresel bir sağlık sorunu olan yüksek tansiyon, inme, kalp ve böbrek hastalıkları, erken yaşam kaybı gibi durumlarla ilişkilidir. Dünyada her 10 kişiden 3'ünün hipertansiyon hastası olduğu bilinmektedir.
Tansiyon, bir diğer adıyla kan basıncı, kalbin kanı pompalarken damar duvarında oluşturduğu basınca verilen isimdir ve HG olarak ifade edilir. Bu basıncın normal değerden yüksek olması ise, hipertansiyon olarak tanımlanır. Büyük tansiyon, kalbin kanı pompalarken oluşturduğu basınç ve küçük tansiyon kalbin kan pompalamaya ara verdiği dönemdeki basınç olarak iki farklı değerden oluşur. Büyük tansiyon değeri 120 mmHg, küçük tansiyon ise en çok 80 mmHg olmalıdır. Bu değerlerin üzerinde olması durumunda, hipertansiyon söz konusu olabilir.
Hipertansiyon, yaygın görülen bir hastalıktır. Türkiye'de 28 yaşın üzerindeki erişkin erkeklerin %49'unda, erişkin kadınların ise %56'sında hipertansiyon vardır. Ülkemizde yaklaşık 18 milyon insanın hipertansiyonlu olduğu söylenebilir. Bu nedenle toplumda her yaş grubundan bireyler, yılda en az bir kez tansiyonlarını kontrol ettirmelidir.
Hipertansiyon tedavi edilebilir. Ancak tedavisi ömür boyudur. Tedavide kullanılan ilaçlarla kan basıncı normal sınırlara düşer ancak tedavi kesilirse kan basıncı yine eski değerlerine ulaşacaktır. Bu nedenle tedaviye ara verilmemeli ve en az yılda bir kez doktor kontrolüne gidilmelidir. Bazı özel durumlarda hipertansiyon bir böbrek hastalığına veya hormon artışına bağlı olabilir. Bu durumlarda böbrek hastalığının veya hormonal bozukluğun tedavisi ile kan basıncı düzenlenebilir veya daha az sayıda ilaçla daha rahat kontrol edilebilir hale gelir.
Şunlara da göz atın;