Kıymalı Patates Köftesi

Kıymalı Patates Köftesi
11 Nisan 2025

Kıymalı Patates Köftesi Tarifi: Dışı çıtır, içi yumuşacık bu kıymalı patates köftesi, hem pratikliğiyle hem de lezzetiyle sofralarınızın yıldızı olacak. Haşlanmış patatesin ezilerek kıyma ve baharatlarla harmanlanmasıyla hazırlanan bu özel köfteler, çay saatlerinden akşam yemeklerine kadar her öğüne yakışır. İşte Kıymalı Patates Köftesi yapılışı, tarifi ve malzemeleri:  

Semizotlu Patates Köftesi tarifine göz atabilirsiniz.

Bir porsiyon Kıymalı Patates Köftesi kaç kaloridir?

Bir porsiyon Kıymalı Patates Köftesi 350 kaloridir.

Hazırlanma Süresi : 25 dakika
Pişirme Süresi : 20 dakika
Kaç Kişilik: 4 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Kıymalı Patates Köftesi için

Malzemeler

Dışı için (Patates Püresi):

  • 4 adet orta boy patates 
  • 1 adet yumurta
  • 2-3 yemek kaşığı un veya nişasta
  • Tuz, karabiber

İç harç için:

  • 200 gr kıyma
  • 1 adet soğan 
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Tuz, karabiber, pul biber
  • 1 tutam ince kıyılmış maydanoz 

Kaplamak için:

  • 1 adet yumurta
  • Galeta unu
  • Kızartmak için sıvı yağ
Kıymalı Patates Köftesi

Nasıl Yapılır

  1. Haşladığınız patateslerin kabuklarını soyup sıcakken püre haline getirin. Ilıdıktan sonra içine yumurta, un veya nişasta, tuz ve karabiber ekleyerek yoğurun. Elde şekil alabilecek kıvamda, ele yapışmayan bir patates hamuru elde edin. Gerekirse kıvam için un miktarını artırabilirsiniz.
  2. Diğer yandan, iç harç için tavada yağı kızdırın. Soğanı ekleyip pembeleşene dek kavurun, ardından kıymayı ilave edin. Kıyma suyunu bırakıp çekene dek piştikten sonra baharatlarını serpin. Ocaktan aldıktan sonra maydanozu ekleyip karıştırın ve soğuması için bir kenara alın.
  3. Patates hamurundan cevizden biraz büyük parçalar koparın. Elinizi hafif ıslatarak parçayı açın, ortasına kıymalı iç harçtan koyun ve dikkatlice kapatın. Yuvarlak ya da yassı şekil vererek köftenizi hazırlayın.
  4. Hazırladığınız köfteleri önce çırpılmış yumurtaya, ardından galeta ununa bulayın. Kızgın yağda her iki tarafı da altın rengini alana dek nar gibi kızartın. Kızaran köfteleri kağıt havlu serili bir tabağa alarak fazla yağını süzdürün.
  5. Kıymalı patates köftelerini sıcak servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
Servis Önerisi
  • Yanına sarımsaklı yoğurt hazırlayarak ferahlatıcı bir dokunuş katabilirsiniz.
  • Basit bir domates sos (rendelenmiş domates, biraz salça, sarımsak ve zeytinyağı) ile köftelerin üzerine dökerek farklı bir sunum elde edebilirsiniz.
  • Roka, marul, domates ve limonla hazırlanmış hafif bir yeşil salata, bu köftenin kızartma formuyla güzel bir denge kurar.
  • Özellikle çocuklar için doyurucu bir tabak oluşturmak isterseniz, yanına sade pirinç pilavı veya tereyağlı makarna ekleyebilirsiniz.
  • Köfteleri biraz ekmeğin arasına koyup, domates, marul ve sosla mini sandviçler hazırlayabilirsiniz.
  • Üzerine kıyılmış maydanoz, dereotu veya taze kekik serperek hem görsel hem aroma açısından zenginleştirebilirsiniz.
Püf Noktası
  • Patates püresini sıcakken ezin soğuyunca topaklanabilir, bu yüzden haşlanmış patatesleri sıcakken ezmek daha pürüzsüz bir kıvam sağlar.
  • Patates hamuruyla birleştirmeden önce kıymalı iç harcın tamamen soğumuş olması, köftelerin açılmasını ve dağılmasını önler.
  • Patatesli dış harç ele yapışabilir. Ellerinizi suyla hafifçe nemlendirerek daha kolay şekil verebilirsiniz.
  • İç harcın dışarı taşmaması için köfteleri dikkatli şekilde kapatın, kenarlarını iyice birleştirin.
  • Daha çıtır bir dış yüzey için galeta unu yerine mısır unu ya da karışık kullanabilirsiniz.
  • Yağ yeterince sıcak değilse köfteler yağ çeker. Orta-yüksek ısı idealdir. Altın rengini alana kadar çevire çevire pişirin.
  • Daha hafif bir versiyon için 180°C fırında veya airfryer’da 20-25 dakika kadar pişirebilirsiniz. Üzerine biraz yağ gezdirmeniz yeterli olur.
Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo