Kahvaltı sofralarının vazgeçilmezlerinden biri olan yumurtalı ekmek, pratikliği ve lezzetiyle gönülleri fetheder. Ancak bu klasik tarifin tam kıvamında olması için bazı küçük ama etkili püf noktalarına dikkat etmek gerekir. İşte dışı çıtır, içi yumuşacık bir yumurtalı ekmek için bilmeniz gereken 10 altın kural!
Taze ekmek hemen dağılabilir. Bayat (birkaç günlük) ekmek, yumurtayı içine çekip parçalanmadan pişer.
1-2 yemek kaşığı süt veya krema, karışımı daha akışkan yapar ve ekmeğe daha iyi nüfuz eder. Aynı zamanda daha yumuşak ve zengin bir lezzet verir.
Yumurta, süt, tuz ve baharatları iyice çırpın ki homojen bir karışım olsun. Yumurtanın akı ve sarısı iyice karışmalı.
Tuz ve karabiberin yanında; pul biber, kekik, nane, sarımsak tozu gibi baharatlarla tat derinliği yaratabilirsiniz.
Ekmekleri yumurtaya batırdıktan sonra 2-3 saniye bekletmek yeterlidir. Fazlası ekmeği çok yumuşatıp dağılmasına neden olur.
Soğuk tava, yumurtalı ekmeğin yağ çekmesine neden olur. Tavanız sıcak olmalı ama yağ yanacak kadar da değil.
Tereyağı lezzet katar ama çabuk yanar. Tereyağı + sıvı yağ karışımı kullanmak hem lezzetli hem dengeli bir çözüm olur.
Yüksek ateşte dışı yanar, içi çiğ kalır. Orta ateşte yavaş yavaş pişirmek en idealidir. Her iki tarafı altın rengi olana kadar.
Pişen ekmekleri yağını bırakması için kağıt havluya alın. Böylece daha hafif olur.
Bir diş sarımsağı ezip tavaya atarsanız yağa hoş bir aroma verir. Yumurtalı ekmeğinize gizli bir dokunuş katar.
Şunlara da göz atın: