Anadolu’nun saklı lezzetlerinden biri olan hengel yemeği, sade malzemeleriyle büyüleyen bir hamur işi klasiğidir. Yozgat başta olmak üzere İç Anadolu’nun birçok yöresinde yapılan hengel, mantıya benzer ama kendine has sunumuyla fark yaratır. Eğer sen de bu eşsiz lezzeti evde en iyi şekilde hazırlamak istiyorsanız, işte dikkat etmeniz gereken 10 püf noktası!
Ne çok sert ne çok yumuşak olmalı. Orta sertlikte bir hamur en idealidir. Dinlendirilmiş bir hamur daha elastik olur ve kolay açılır.
En az 20-30 dakika üzeri örtülü şekilde dinlendirilmiş hamur, açarken daha az yırtılır.
Hamuru çok kalın açarsanız pişmesi zor olur, çok ince olursa da dağılabilir. Göz kararı ama dayanıklı bir incelikte açmalısınız.
Eşit boyutta kareler keserseniz hem pişmesi eşit olur hem sunum daha güzel görünür.
Hamur parçalarının üzerinde fazla un varsa, pişirme suyunu bulamaç yapabilir. Hafifçe silkelenmeli.
Tıpkı makarna gibi, hengelin haşlandığı su biraz tuzlu olursa hamura da lezzet geçer.
Hamurlar yumuşayıp yüzeye çıkmaya başladıysa pişmiştir. Çok haşlanırsa dağılabilir.
Geleneksel sunumda yoğurt soğuk, hamur sıcak olur. Ters olursa lezzet dengesini bozabilir.
Servis esnasında üzerine dökülecek bu yağ, yemeğe karakteristik bir aroma katar. Yanmasın ama köpürsün.
Orijinal tarifte her zaman olmasa da, sarımsaklı yoğurtla servis etmek lezzeti artırır. Damak zevkine göre ayarlayabilirsiniz.
Şunlara da göz atın: