Tansiyon Nasıl Yükseltilir? Düşük Tansiyon Belirtileri Nedir?

Düşük tansiyon nedir, nasıl yükseltilir? Tansiyon düşüklüğünde ne olur? Tansiyon düşüklüğüne ne iyi gelir? İşte, baş dönmelerine sebep olan düşük tansiyonu yükseltmenin yolları
Tansiyon Nasıl Yükseltilir? Düşük Tansiyon Belirtileri Nedir?
11 Ağustos 2020, 12:57

Kanın damarlara yaptığı basınç tansiyon olarak bilinir. Tansiyonun normal değerleri 12/8'dir. Ancak bazı durumlar tansiyonun yükselmesine veya düşmesine neden olabilir. Özellikle tansiyon düşüklüğü kronik bir hale geldiyse, bu durum bazı hastalıklara neden olabilir. Tansiyon düşüklüğü hipotansiyon, yükselmesi ise hipertansiyon olarak adlandırılır. Bazı besinler sayesinde tansiyon düşüklüğü giderilerek dengeleme sağlanabilir. Peki, tansiyon düşüklüğü nedir, neden olur. Düşük tansiyonun belirtileri nelerdir? Düşük tansiyona iyi gelen besinler nelerdir? İşte, hipotansiyon nedenleri ve çözümü:


Düşük Tansiyon Nedenleri Nelerdir?

Tansiyon düşüklüğü gibi kronik bir sorun yaşıyorsanız, bu durumun başlıca nedenleri olabilir.


  1. Tuz eksikliği
  2. Vücudun susuz kalması
  3. B9 ve B12 başta olmak üzere birçok vitaminin eksikliği
  4. Böbrek üstü bezlerinin yetersiz bir şekilde çalışması
  5. Kalp ve damar rahatsızlıkları
  6. Ani gelişen kan kaybı
  7. Tiroid bezinin işlevini yerine getirememesi
  8. Şiddetli enfeksiyonlar
  9. Hamilelik
  10. Şeker hastalığı
  11. Bazı alerjik reaksiyonlar
  12. Uzun süreli ağır geçen ishal
  13. Uzun süreli kusma
  14. Antidepresan ve idrar söktürücü ilaçlar gibi bazı ilaçların yan etkileri


Tansiyon Düşüklüğü Belirtileri Nelerdir?

  1. Baş dönmesi/Bulanık görme
  2. Sersemlik hali
  3. Konsantrasyon eksikliği
  4. Bulantı
  5. Halsizlik
  6. Bayılma
  7. Düşme
  8. Ciddi boyutlarda yeterli oksijen alamama
  9. Aşırı düşük tansiyon ciltte soğuk ve soluk bir görünüm
  10. Kısa ve hızlı nefes alma gibi belirtilerle görülür.


Tansiyon Düşüklüğüne Ne İyi Gelir?

  1. Tuzlu Ayran

Tansiyon düştüğünde ilk başvurulan yöntem tuzlu ayrandır. Vücudun susuz kalmasıyla düşen tansiyona ilk olarak tuzlu ayran ile müdahale edebilirsiniz. Ancak tansiyon düşüklüğü kronikleştiyse, bu yöntemi kullanmak yerine doktora başvurmalısınız.


  1. Havuç Suyu

İçeriğinde bol miktarda potasyum barındıran havuç suyu, tansiyonu dengeleyen besinlerin başında gelir. Kanın akışını düzenli hale getiren havuç suyu, hem düşük tansiyonun, hem de yüksek tansiyonun çözümü olarak tüketilebilir.


  1. Badem Sütü

Magnezyum ve potasyum bakımından zengin olan badem sütü, tansiyonu dengeleyen besinlerden biridir. Güne badem sütü ile hazırlanarak tansiyonunuzu dengede tutabilirsiniz. Badem sütü nasıl yapılır diye merak edenler için badem sütü tarifini de buraya bırakıyoruz.


  1. Ispanak

Özellikle vitamin ve mineral eksikliği nedeniyle ortaya çıkan düşük tansiyonu ıspanak ile dengeleyebilirsiniz. Ispanağı günlük rutininize ekleyerek tansiyonunuzu dengede tutabilirsiniz. Ayrıca ıspanağı çok fazla pişirmemeye özen gösterin. Dilerseniz, ıspanak başı salatası olarak da tüketebilirsiniz.


  1. Balık

Vücudun ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri içinde barındıran balık, haftada 1-2 kez tüketilmelidir. Özellikle uskumru, tansiyon düşüklüğüne iyi gelen besinlerden biridir. Uskumru ile kolayca hazırlayabileceğiniz sahanda uskumru tarifini mutlaka deneyin.


  1. Zencefil

Grip, soğuk algınlığı denildiğinde ilk akla gelen besinlerden biri olan zencefil, düşük tansiyon sorununa da çözüm olmaktadır. Havuç suyu gibi hem düşük, hem de yüksek tansiyona iyi gelen zencefil ölçülü bir şekilde tüketilmelidir. Aşırı tüketimi ciddi sonuçlar doğurabilir.


  1. Zeytin

Vücuttaki tuz eksikliği nedeniyle ortaya çıkan düşük tansiyona uygulanabilecek en hızlı yöntemlerden biri de zeytindir. Eğer baş dönmesi, sersemlik gibi belirtiler görülüyorsa, ağza birkaç adet zeytin atarak tansiyonun dengelenmesini sağlayabilirsiniz. Kırma yeşil zeytin de düşük tansiyon tedavisinde kullanılabilir.


Küçük Tansiyon Kaç Olmalı?

İdeal tansiyon ölçüleri 120-80 olsa da, büyük tansiyonun 120-130, küçük tansiyonun ise 70-90 aralığında olması gerekir. Tansiyon değerleri çok yüksek veya çok düşükse doktora başvurulması gerekir.


Tansiyon Takibi Hangi Saatlerde Ölçülmeli?

Öncelikle sabahları kalktığınız an tansiyonu ölçerseniz, yüksek çıkabilir. Bu nedenle kahvaltının ardından 1 saat sonra tansiyon ölçümü yapılmalıdır. Tansiyon ölçmeden önce en az 10 dakika oturuyor olmanız gerekir. Tansiyon ölçümleri yemekten hemen önce veya hemen sonra yapılmamalıdır. Tansiyon ölçülürken oturma pozisyonunda olun ve hareket etmeyin. 


Önemli Not: Gün içerisinde yaşanan olaylar, üzüntü, sinir, telaş gibi durumlar tansiyonu etkileyen en önemli faktörlerdendir. Bu nedenle stres ve üzüntüden uzak durmaya özen gösterin. Verilen besinler tansiyon düşmesi durumunda uygulayabileceğiniz yöntemlerdendir. Ancak düşük tansiyon ciddi belirtilere neden oluyor, sık sık tekrarlıyor ve tansiyon değerleri çok düşüyorsa en kısa zamanda doktora başvurulması gerekir.


Şunlara da göz atın;

  1. Huzursuz bacak sendromuna ne iyi gelir?
  2. Gaz sancısı nasıl geçer?
  3. Dil yarası neden olur, nasıl geçer?
  4. Bebeklerde hıçkırık nasıl geçer?
  5. Demir içeren besinler nelerdir?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo