Firik Pilavı

Firik Pilavı
02 Eylül 2024

Türkiye'de en çok Orta Anadolu'da tüketilen firik; pilav, çorba ve salata yapımında kullanılan bir bulgur çeşididir. Firik, bulgur ve nohut ile hazırlanan firik pilavı ise Antep mutfağının önemli yemeklerinden biridir. İçeriğinde bol miktarda lif olan bu besin, sinir ve sindirim sisteminin hızlı çalışmasını sağlar. Kan şekerini düzenlediği için diyabet hastalarına önerilen besinler arasındadır. Malzemeleriniz hazırsa, sofralarınızı taçlandıracak Antep usulü firik pilavı tarifine başlayabiliriz. 

1 Porsiyon Firik Pilavı Kaç Kaloridir?

  • Firik pilavın bir porsiyonu, yaklaşık 345 kaloridir. Besin değerleri yüksek olan bu tarifi, ölçülü bir şekilde tüketebilirsiniz.

Özel gecelerde sunabileceğiniz pilav tariflerine göz atabilirsiniz. Dilerseniz, çok sevilen yeşil mercimekli bulgur pilavı tarifini de deneyebilirsiniz.

Hazırlanma Süresi : 25 dakika
Pişirme Süresi : 35 dakika
Kaç Kişilik: 6 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Bu Tarifi 5 Kişi Kaydetti
Firik Pilavı için

Malzemeler

  • 1 su bardağı firik
  • 1 su bardağı pirinç
  • 1 su bardağı haşlanmış nohut
  • 2 yemek kaşığı tereyağı veya zeytinyağı
  • 1 adet soğan
  • 2 diş sarımsak 
  • 1 adet havuç 
  • 2 su bardağı tavuk veya sebze suyu
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • Tuz
  • Karabiber
  • 1 çay bardağı dolmalık fındık veya ceviz
Firik Pilavı

Nasıl Yapılır

  1. Firik pilavı için öncelikle firikleri bir tencereye alın ve üzerini geçecek kadar su ekleyip 10-15 dakika bekletin. Şiştikten sonra süzün ve iyice durulayın.
  2. Pirinçleri de aynı şekilde 15-20 dakika suya bırakın, sonra süzün.
  3. Eğer konserveden nohut kullanıyorsanız, nohutları bir süzgeçte iyice durulayın. Kuru nohut kullanıyorsanız, bir gece önceden ıslatın ve haşlayın.
  4. Bir tencerede tereyağını veya zeytinyağını ısıtın. İnce doğranmış soğanı ekleyip pembeleşene kadar kavurun.
  5. Sarımsağı ekleyin ve birkaç dakika daha kavurun.
  6. Rendelenmiş havucu ekleyin ve 3-4 dakika sotelemeye devam edin.
  7. Firikleri ve isteğe bağlı olarak pirinçleri tencereye ekleyin. Karıştırarak 2-3 dakika kavurun.
  8. Haşlanmış nohutları ekleyin.
  9. Tencereye tavuk veya sebze suyunu ekleyin. Tuz, karabiber ve salça ekleyin ve karıştırın.
  10. Karışımı kaynamaya bırakın, ardından kısık ateşte kapağı kapalı olarak yaklaşık 20-25 dakika pişirin. Pilavın suyunu çekmesi ve firiklerin yumuşaması gerekir.
  11. Pilav piştikten sonra ocaktan alın, üzerine bir havlu serip kapağını kapalı bırakın. 10 dakika kadar demlenmesini bekleyin.
  12. İsteğe bağlı olarak, ince doğranmış dolmalık fındık veya cevizleri pilavın üzerine serpebilirsiniz.
  13. Firik pilavı servise hazır. Afiyet olsun.
Servis Önerisi
  • Firik pilavı, ızgara biftek, köfte veya tavuk şiş gibi et yemekleri ile servis edebilirsiniz.
  • Zeytinyağında pişirilmiş enginar, karnabahar, patlıcan gibi sebzeler pilavın yanına servis edebilirsiniz.
  • Taze yeşillikler, domates, salatalık, biber ve zeytinyağı ile hazırlanmış bir mevsim salatası ile servis edebilirsiniz.
  • Pilavın üzerine serpiştirilmiş kavrulmuş ceviz veya fındık, hem lezzet hem de dokusal bir zenginlik katabilirsiniz.
Püf Noktası
  • Firik pilavını haşlarken tavuk veya hindi suyu kullanın. Böylece aromatik bir tat elde edebilirsiniz.
  • Pilavın tadını dengelemek için, içerisine bir tutam toz şeker ilave edebilirsiniz.
  • Pilavın içine ekleyeceğiniz pul biberi, biber salçasının acılığına göre ayarlayın.
  • Yemeğin acısız olmasını istiyorsanız, biber yerine domates salçası kullanabilirsiniz.
Yorumlar
avatar
Erdem ufacık YORUM 31 Ağustos 2024, 17:12
Nohutu ne zaman katıyoruzz

Benzer Tarifler

Lezzet Logo