Dizi ve filmlerde sık sık tanıklık ettiğimiz sütlü çay, İngiliz mutfağının vazgeçilmezidir. Öyle ki çay saatlerinde, misafir ağırlarken veya kitap okurken çayın yanında mutlaka süt istendiğini görürüz. Türk mutfağında çayın önemini bilmeyen yoktur. Dünyada çay tüketiminin en fazla olduğu yer Türkiye olsa da, Çin ve İngiltere'de de çayın önemi bir hayli büyüktür. Peki, İngiliz mutfağının vazgeçilmezi haline gelen sütlü çay nedir, nasıl yapılır? İşte, sütlü çayın tarihçesi ve yapılışı:
Sütlü Çay Tarihi
İngiltere henüz siyah çayla tanışmadan önce Londra sokaklarında Çin'den gelen yeşil çay tüketilir. İngiltere insanları çayı çok sevmeye başlar. 1680 yılında Avrupa'da ilk kez çaya süt katılması, İngiltere'nin günümüze kadar taşıdığı geleneklerden biri haline gelir. Çaya süt katılmasının temel nedeni, çaydaki asidite ve teininin azalttığını düşünülmesidir. Ayrıca çayın yeni tadının beğenilmesi de sütlü çayın günümüze kadar ulaşmasını sağlamıştır.
Sütlü çay ilk yapıldığı zamanlarda iki farklı yöntem belirlenmiş. İlk yöntemde önce süt, ardından çay ilave edilmiş. İngilizler bu yöntemle bardağın çatlamadığını da keşfetmiş.
İkinci yöntemde ise çayın üzerine süt dökülmüş ve farklı bir aroma elde edilmiş. Bu iki seçenek arasında kalan İngilizler, sonunda sütü çaya eklemeyi tercih etmişler.
Sütlü Çay Nasıl Yapılır?
Sütlü Çay Kaç Kalori?
Bir çay bardağı sütlü çay, ortalama 17 kalori değerindedir.
Sütlü Çay Nasıl İçilir?
İngiltere de sütlü çay içerken uygulanan bazı kurallar vardır.
Sütlü Çayın Faydaları Nelerdir?
Not: Sütlü çayın tadı Türk mutfağı için oldukça farklı olsa da, yeni tatlar denemek isteyenler için idealdir. Deneyen herkese şimdiden afiyet olsun.
Şunlara da göz atın;