Hava fritözleri son zamanların en popüler ve en sık tüketilen mutfak ekipmanlarından biridir. Yiyecekleri oldukça hızlı pişirme eğiliminde olmalarının yanı sıra hava fritözleri, bir ton yağ kullanmadan o sevilen, kızartmaya benzer çıtırlığı elde etmenin tek yollarından biridir. Son derece çok yönlü olan bu cihazda denemeniz gerekenleri sizler için listeledik. İşte, hava fritözünde denemeniz gereken c tüyo:
Çoğumuz kahvemizi önceden kavrulmuş ve demlenmeye hazır olarak satın alırız. Bununla birlikte, kahve hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız ya da tesadüfen kavrulmamış çekirdeklerle karşılaştıysanız, onları kendiniz nasıl kızartacağınızı öğrenmek ilginizi çekebilir. Elbette fırınınızı her zaman kullanabilirsiniz. Ancak süreç üzerinde biraz daha fazla kontrol sahibi olmak istiyorsanız, bunun yerine kahve çekirdeklerini fritözde kavurmayı deneyebilirsiniz.
Hava fritözünüz aslında kahve çekirdeklerini kavurmak için mükemmel bir araçtır ve süper taze kahve elde etmenin en iyi yollarından biri olabilir. Biraz soğumalarını bekledikten sonra, kavrulmuş kahve çekirdeklerini kahve değirmeninde birkaç kez çekin ve kendinize lezzetli bir fincan kahve hazırlamaya hazırsınız. Kendi evinizin rahatlığında bu kadar muhteşem kahve yapmanın mümkün olduğunu kim bilebilirdi?
Silikon kaplarda yumurta pişirin. Minik yumurta ısırıklarınızı damak tadınıza göre hazırlayabilirsiniz. Omletinizi damak tadınıza uygun şekilde hazırlayın. Silikon kaplara pay ettikten sonra hava fritözünde pişirebilirsiniz.
Izgara peynir yapımının tavada yapılması gerektiğini düşünebilirsiniz, ama gerçekte öyle mi? Hava fritözünüzde mükemmel bir ızgara peynir yapabilirsiniz. Dilerseniz ekmek üstünde hazırlayabilirsiniz.
Akılda tutulması gereken başka bir şey de tercih ettiğiniz peynirin erimeye yatkın olup olmadığıdır. Hava fritözünüz oldukça ısınsa da, özellikle sert peynirlerle sorun yaşanabilir.
Kavrulmuş sarımsak kadar olağanüstü lezzetli çok az yiyecek vardır. Ancak sarımsağı bizzat kavrulmuş olan herkes bunun uzun zaman alabileceğini bilir. Daha da kötüsü, onu fırında çok uzun süre unutursanız ne olur? Çabucak yanabilir; bu da yeniden sıfırdan başlamanız gerektiği anlamına gelir. Ayrıca fırında kavurma işlemi yaklaşık bir saat sürebilir. Yani daha iyi, daha kolay ve daha hızlı bir yol arıyorsanız bunun yerine sarımsaklarınızı fritözde kızartın.
Sarımsakları kızartmak için hava fritözü kullanıyorsanız, yalnızca yaklaşık 25 dakikalık pişirme süresine bakıyorsunuz demektir. Bunu yapmak için sarımsak başlarını hava fritözüne yerleştirmeden önce alüminyum folyoya sarmanız (yanmamalarını sağlamak için) gerekir. Daha sonra güzel ve nemli kalmaları için üzerlerine zeytinyağı gezdirin ve lezzeti artırmak istiyorsanız biraz tuz ve karabiber ekleyin. Sadece birkaç dakika içinde çorbaya, makarnaya veya lezzetli bir tekme gerektiren başka herhangi bir şeye ekleyebileceğiniz birinci sınıf kavrulmuş sarımsağa sahip olacaksınız.
Dünyada ekmek ve peynir kadar sevilen çok az yiyecek vardır. Her ikisi de kendi başlarına lezzetli olsalar da, ekmek ve peynir birlikte servis edildiklerinde en iyi hallerini alırlar. Elbette ekmeğinizin üzerine her zaman biraz peynir koyabilir veya yayabilirsiniz. Ancak kombinasyonun potansiyelini gerçekten en üst düzeye çıkarmak istiyorsanız mozzarella dolgulu ekmek yapmayı denemelisiniz.
İlk önce somun ekmeğinizi seçmek isteyeceksiniz. İçinde bir miktar eritilmiş peynir bulunması ihtimaline dayanacak kadar dayanıklı bir şey olduğundan emin olun (ekşi mayalı ve Fransız ekmeğinin ikisi de katı seçeneklerdir). Daha sonra ekmeğin üzerine kesikler atın ve içine peyniri doldurun. Mozzarella dilimleri, inci veya rendelenmiş peynir kullanabilirsiniz. Son olarak, birkaç dakika boyunca fritöze koyun ve masanın etrafında oturan herkesle paylaşabileceğiniz son derece lezzetli bir atıştırmalık elde edeceksiniz.
Piyasada tonlarca farklı hava fritözünün bulunduğunu unutmamak önemlidir; bunların hepsi farklı yeteneklere ve farklı kullanım talimatlarına sahiptir. Bu nedenle, onunla bir şeyler pişirmeye çalışmadan önce, kullandığınız hava fritözünün türünü düşünmek çok önemlidir. Ancak hemen hemen hepsinde hava fritözünü önceden ısıtmak yaptığınız yemeğe daha iyi bir sonuç verecektir.
Hava fritözünün yiyecekleri herhangi bir yağ kullanmadan "kızartmanıza" olanak sağladığını duymuş olabilirsiniz. Ancak bu yalnızca kısmen doğrudur. Elbette, yağı tamamen dışarıda bırakabilirsiniz... ancak muhtemelen gerçekte istediğiniz nefis net sonuçları vermeyecektir. Artık birçok insanın ilk tercihi zeytinyağı oluyor. Genellikle kilerde bulunur ve çoğumuzun sevdiği zengin, acı bir tada sahiptir. Ancak inandığınızın aksine zeytinyağı fritözünüz için en iyi seçim değildir.
Zeytinyağının dumanlanma noktası düşük olduğundan oldukça kolay yanar ve bu da fritözde yemek hazırlarken isteyeceğiniz son şeydir. Sonuçta, bu istenmeyen duman, pişirdiğiniz yemekte bazı tatların kötüleşmesine yol açabilir. Bunun yerine dumanlanma noktası daha yüksek olan bir yemeklik yağ kullanmak daha iyidir. Örneğin kanola yağı veya bitkisel yağ daha iyi seçeneklerdir. Ayrıca, fritözünüzde daha az yağ kullanmayı denerseniz, en lezzetli kızartmaların bile tadının daha hafif olmasını sağlayabilirsiniz.
Makarnanın her türü lezzetlidir ve neredeyse evrensel olarak sevilir. Yine de, en iyi makarna şekillerinin al dente dokusunu sebze, et ve peynirden (veya üçünden) yapılan dolgularla birleştiren dolgulu bir makarna olan mantıyı yenmek zordur. Mantı pişirmeye gelince, tek seçeneğinizin onu lezzetli bir sosla kaplanmaya hazır olana kadar kaynatmak olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak mantıyı fritözünüzde hazırlayabileceğiniz için bu varsayımı yapmakta yanılıyorsunuz.
Bunun mantı hazırlamanın en iyi yolu olabileceğini söylediğimizde bize inanın. Havada kızartılmış mantıların daha doyurucu bir versiyonunu yapmak istiyorsanız, pişirmeden önce paneleyerek başlayabilirsiniz. Bu şekilde, bir hava fritözünden beklenecek çıtır dış görünüme sahip olacaksınız. Yemeklerine daha fazla karbonhidrat eklemek istemeyen kişiler için her zaman mantıyı baharatlandırma ve daha sonra pane yapmadan fritöze atma seçeneği vardır. Mantı, atıştırma için (veya bütün bir öğün olarak) mükemmel olan çiğnenebilir, hafif gevrek bir doku elde eder.
Hava fritözleri çok çeşitli uygulamalar için açıkça faydalıdır. Ancak donmuş gıdaların tadının, mikrodalgada veya fırında pişirilenlere kıyasla çok daha üstün olmasını sağlamak için hava fritözü çok daha iyi bir tercihtir. Hava fritözü, normalde ıslak olan donmuş yiyecekleri dokusal mükemmelliğe kadar gevrekleştirebilir (ve genellikle diğer yöntemlerden daha hızlıdır). Artık herhangi bir markanın dondurulmuş gıdaları için hava fritözünü kullanabilirsiniz.
Şunlara da göz atın;