Espresso romano, aslında kahve sektöründe çok bilinmez. Limon veya limon suyu ile birlikte yapılan bu içecek, espressonun acılığını ve yoğun aromasını dengeler. Kökeninin İtalya'nın Giugliano kasabasına dayandığı iddia edilen bu içecek, yerel halk tarafından ''caffe al limone'' ismiyle de bilinir. Limon, espressonun acılığını azaltırken, ferahlatıcı bir etki de yaratır. Özellikle kahve tüketiminde yenilikçi tatlar denemeyi seviyorsanız, espresso romanoyu mutlaka denemelisiniz.
Espresso romanı yapımında, bir fincan espresso, limon suyu ve birkaç damla limon suyu kullanılır. Eğer espresso makinesi yoksa, espresso yapmak için moka pot kullanabilirsiniz. Öncelikle makine veya moka pot yardımıyla bir shot espresso hazırlayın. Espressoyu fincana koyduktan sonra, limon kabuğunu kıvrımlı bir biçimde soyun ve fincanın ağız kısmına yerleştirin. Kahvenin içine 2 damla limon suyu ekleyin ve bu şekilde servis edin. Limon kabuğu, kahveye parlaklık verir ve hafif bir asidite kazandırır. Bu sayede acımsı tat yumuşamaya başlar.
Limon, espressonun tadını belirgin bir şekilde değiştirir. Bazı tariflerde limon kabuğunun ucu, fincanın kenarlarına sürülür. Bu sayede aromanın artması sağlanır. Espressonun doğal lezzeti korunurken, asiditesi artırılır. İsteğe göre iki shot espresso ile de hazırlanabilir. Geleneksel kahve tutkunları ve yeni tatlar denemek isteyenler için mükemmel bir seçenek olan espresso romano, cafelerde çok sık bulunan bir içecek değildir. Bu yüzden evde espresso makinesi veya moka potu olan herkesi, espresso romanoyu kolayca deneyebilir. Tadını yumuşatmak için, içerisine şeker ilavesi yapabilirsiniz.
Şunlara da göz atın;