Küçükken pek sevmediğimiz yemekler arasında yer alan karnabahar, hem sağlıklı, hem de düşük kalorili bir besindir. Kış aylarından yaz aylarına kadar tezgahlarda yerini alan bu besin, faydalarıyla sık sık tüketilmesi gereken besinler arasında yer alır. Çorba, salata ve ana yemeklerde kullanılan karnabaharı yumuşatmak için, ilk olarak haşlamak gerekir. Ancak haşlama esnasında tüm eve yayılan kokusu, koku hassasiyeti olan kişileri rahatsız edebilir. Tam da bu yüzden, kokusuz karnabahar haşlama tekniklerini sizlerle paylaşacağız.
Öncelikle karnabaharı bütün olacak kullanmayacaksanız, mutlaka çiçeklerine ayırmanız gerekir. Ortadan ikiye böldükten sonra, daha kolay bir şekilde çiçeklerine ayırabilirsiniz. Eğer bütün halde kullanacaksanız, sert yapraklı yeşil kısımları çıkarmanız yeterlidir. Daha sonra karnabaharları yıkayın ve limon dilimlerinin olduğu bir suda bekletin.
Eğer karnabaharları limonlu suda bekletmediyseniz, haşlarken suyun içerisine 1 yemek kaşığı sirke ve limon dilimleri ekleyin. Bunları ekledikten sonra suya karnabaharları ilave ederseniz kokusu önemli ölçüde azalacaktır.
Karnabaharı limonlu suda beklettiyseniz, haşlama suyuna az miktarda süt koyabilirsiniz. Böylece karnabaharlar beyaz kalacak ve kokusuz bir şekilde pişirilebilecektir.
Kaynar suya maydanoz veya defne yaprağı eklemek de karnabaharın kokusunu azaltacak yöntemler arasındadır.
Karnabaharların lezzetini korumak için, haşlama işleminden sonra soğuk suyun içerisine alıp 1-2 dakika bekleterek şoklama yapabilirsiniz. Özellikle kızartma ve fırınlama yöntemlerinde şoklama işleminin çok işe yaradığını söyleyebiliriz.
Karnabahar graten, kıymalı karnabahar ve karnabahar yemeği tariflerine göz atmayı unutmayın.
Şunlara da göz atın;