Espresso, yoğun kahve aromalarının hissedildiği bir kahve türüdür. Bu yüzden espressoyu yanlış fincanla içmek, kahveden alacağınız keyfi azaltabilir. Espresso fincanı, kahve türleri arasında en küçük boyutlara sahiptir. Genellikle beyaz renkli olarak seçilen fincanlar, hem baristalar, hem de tüketiciler için bir ölçü birimi oluşturur. Bir shot espresso içmek için, fincanın şekil ve boyutlarına dikkat etmeniz gerekir.
Espresso fincanı için ideal boyut, 2-3 oz yani yaklaşık 60-90 ml'dir. Bardak büyük olursa, krema kenarlara yayılır ve kaybolur. Ayrıca büyük fincanlardaki espresso daha hızlı soğur. Eğer daha çok double shot espresso içiyorsanız, 105-120 ml boyutlardaki fincanları tercih edebilirsiniz. Fincana kahveyi koymadan önce sıcak suyla ısıtmak, espressonun uzun süre sıcak kalmasına yardımcı olur.
Espresso fincanı, porselenden yapılır. Porselen, sıcaklığı eşit olarak dağıtır. Bu yüzden fincan seçimi yaparken, yapı malzemesinin porselen olmasına dikkat edin.
Espresso fincanı, üstten alta doğru inildikçe incelir. Bunun sebebi, kremanın üstte kalmasını sağlamaktır. Ağzı geniş olan espresso fincanı, ilk yudumda kahvenin aromasını almanızı sağlar. Farklı şekilli fincanlar olsa da, bunlar genelde espresso için ideal değildir.
Espresso fincanı seçerken, fincan kenarlarının ince veya kalın olup olmadığına dikkat edin. Espresso için fincan kenarları kalın olmalı, dudak bardağa rahatça oturmalı ve kahve ağza kolay alınmalıdır.
Espresso fincanının dış rengi, kişisel tercihe göre değişir. Ancak içi mutlaka beyaz olmalıdır. Beyaz fincan, espressonun karamel kremasını ortaya çıkarır. Kafelerin birçoğunda, espresso için fincanın hem içi, hem de dışı beyazdır.
Espresso fincanı mutlaka kulplu olmalıdır. Çünkü fincan kahve eklenmeden önce ısıtılır ve kahveyle birleşince daha sıcak bir hale gelir. Kulpsuz fincan, tutmayı zorlaştırır. Ayrıca fincanın kulp kısmı düz olursa, kahve ele daha rahat oturur. Bu aşamada fincanın kulp boyutu, parmağın içinden geçebileceği bir boyutta olmalıdır.
Şunlara da göz atın;