Keşkül Osmanlı saray mutfağından bugüne kadar gelen ve Türk mutfak kültüründe kendine has yeri olan bir tarif. Peki, keşkül tarifi nasıl yapılır? Keşkül tarifinin püf noktaları ne? Karim Bourgi’den nefis bir keşkül tarifi ile karşınızdayız. Aşağıda keşkül tarifi için gerekli malzemeler ve tarifin yapılış aşamalarını bulabilirsiniz.
Türk mutfağının geleneksel ve en sevilen sütlü tatlılarının basında gelen keşkül, badem ve sütün muhteşem uyumunu yansıtırken, tadı ve kıvamıyla da yüzlerce yıldır damaklarda yer etmiştir. Osmanlı zamanlarında “Keşkül-i fukara” olarak adlandırılmış bu lezzetin ardındaki asıl sır, keşkül tarifinde sütlü tatlılara lezzeti ve dokusunu vermek için içine katılan süt ve pirincin özel değirmende öğütülmesiyle elde edilen sübyedir.
Keşkül Nedir, Anlamı Ne?
Keşkül tarifi için adımlara geçmeden önce keşkülün kısaca hikayesine ve etimolojisine bakalım. TDK’da keşkül için hem keşkül hem keşkülüfukara terimleri yer alır. TDK Farsça kökenli Keşkül kelimesinin iki anlamını şöyle paylaşır:
Yani keşkül kelimesinin hem tasavvuf hem bir tatlı olarak karşılığı bulunuyor. Peki, Osmanlı’da keşkül tatlısına neden Keşkülü fukara deniyordu? Rivayetlere göre Keşkül’ün ilginç bir hikayesi var. Bir rivayete göre Osmanlı döneminde dervişler halkı değerlendirmek için kılık değiştirerek Hindistan cevizi kabuğundan yapılan bir tür kap olan keşküller ile halk arasına karışırdı. Sonrasında ise aşevlerinde bu keşküller içerisinde yemek servis edilirdi.
Bir başka rivayete göre ise dervişler bazen tebdil-i kıyafet ile halk arasına karışıp para toplarlar; bu paralar imaretlere bağışlanır ve bu parayla yapılan keşkül tatlısı fakir halka dağıtılırdı.
1 Porsiyon Keşkül Kaç Kaloridir?
Bu kısa tarihçenin ardından keşkül tarifine geçebiliriz. İşte keşkül tarifi için gerekli malzemeler, tarifin yapılış aşamaları…
Teşekkür ederiz.