Bezeden daha etkileyici bir şey yoktur. Hem göze hem damağa hitap eden, çıtır, sıfırdan yapılmış bezenin büyüsü, ağzınızla buluştuğu anda şekerli bir lezzete dönüşmesidir. Fransız tarzı kabarık bir beze, sert bir İtalyan versiyonu veya pürüzsüz bir İsviçre bezesi hazırlamanıza bakılmaksızın, bu ikramlar eşit derecede hassastır ve buna bağlı olarak oldukça kırılgandır. Sonuç olarak, beze saklama sanatında ustalaşmak, tarifinizi mükemmelleştirmek kadar önemlidir. Neyse ki, beze depolamayla ilgili yapılması ve yapılmaması gerekenleri parçalıyoruz.
Beze, esasen şeker ve ısı ile stabilize edilmiş çırpılmış yumurta beyazlarının tuhaf bir karışımıdır. Bununla birlikte, havadaki nemi emmeye eğilimli higroskopik bileşenler içerdikleri için bezeleri yumuşamaya (ve hatta akmaya) duyarlı hale getiren de tam olarak bu bileşenlerdir. Neme karşı bu aşırı hassasiyet göz önüne alındığında, pek çok fırıncının yağmurlu günlerde beze yapmaktan kaçınması veya bunları tezgahta çok uzun süre dışarıda bırakmaması şaşırtıcı değil. Bezelerin tüy kadar hafif kalması için uygun saklamanın da bir zorunluluk olmasının nedeni budur.
İyi haber şu ki beze saklamanın en iyi yolu o kadar da karmaşık değil. Kaliteyi korumak, ikramları hava geçirmez bir kaba koymak ve bir paket silika jeli ile oda sıcaklığında tutmaktan ibarettir.
Tek bir paket silika jeli, beze kabının zamanından önce çiğnenebilir ve yumuşak hale gelmesini önlemek için yeterlidir. Bir kurutucu olan jel, normalde bezeler tarafından emilecek olan su buharını çekerek molekülleri yüzey alanına doğru çeker. Toksik olmayan boncukların çok fazla zarar vermesi muhtemel olmasa da, bunları doğrudan beze ile karıştırmanın bir nedeni olmadığından paketleri sağlam bırakmanızı öneririz.
Silika jelin etkili bir şekilde çalıştığından emin olmak için her zaman uygun depolama protokolünü takip etmeyi bir hedef haline getirin. Bezeleri hava geçirmez bir kaba koymadan önce tamamen soğumasını beklemekle birlikte üst üste gelmekten kaçının. Benzer şekilde, şekerleme kabını doğrudan güneş ışığından uzak tutmaya dikkat edin; çünkü bu, sıcaklık dalgalanmalarına neden olabilir.
Bezeleri saklamak için doğru adımları atmak raf ömrünü uzatacak olsa da, kabın içine bir paket gıda sınıfı silika jel koymuş olsanız bile hiçbir şey sonsuza kadar sürmez. Genellikle beze uygun şekilde saklandığında birkaç hafta dayanır.
Şunlara da göz atın;