Baharat, yemek pişirmenin önemli bir parçasıdır. En azından birkaç baharat kavanozu olmayan bir mutfak, gerçek bir mutfağa pek benzemez. Baharatlarla yemek pişirmek en yumuşak tarifleri bile zenginleştirebilir. Birçok kişi baharat kavanozlarını tezgahın üzerindeki raflarda ve hatta pencere kenarında sergilemekten hoşlanır. Renkli tozlar ve karışık otlar, mutfağınızın dekoruna gerçekten güzel bir dokunuş katabilir. Ne yazık ki baharatlarınızın tazeliğini mümkün olduğu kadar uzun süre korumak istiyorsanız bunlar en iyi saklama yerleri değildir. Baharatlar, otlar ve çeşniler ışık, ısı ve nem gibi çevresel faktörlere karşı hassastır. Bu elementlerden herhangi birine aşırı maruz kalmak, baharatlarınızın lezzetini ve aromasını hızla kaybetmesine neden olacaktır.
Mutfak tezgahı ve özellikle pencere pervazı gibi alanlar sıklıkla doğrudan güneş ışığına, çeşitli cihazlardan kaynaklanan sıcaklık dalgalanmalarına ve yemek pişirme faaliyetlerinden kaynaklanan nem değişikliklerine maruz kalır. Sonuç olarak baharatlarınız, olması gerekenden çok daha hızlı bir şekilde etki gücünü kaybedecektir. Tezgah yerine tüm baharatlarınız için daha uygun bir saklama alanı kilerdir.
Çevre açısından konuşursak, kiler mutfak tezgahınızın tam tersidir. Kilerler genellikle evin daha derinlerinde bulunur, iyi havalandırma özelliğine sahiptir ve genellikle penceresizdir. Sonuç olarak, neredeyse hiç doğrudan güneş ışığına maruz kalmayan, daha serin ve daha kontrollü bir atmosfer sunarlar. Baharatlarınızı saklamak için daha iyi bir yer bulmakta zorlanacaksınız.
Ancak herkesin özel bir kiler lüksüne sahip olmayabilir. Temel kriterleri karşılayan bir konum seçerek mevcut alanınızdan en iyi şekilde yararlanabilirsiniz: sağlamlık, serinlik ve doğrudan güneş ışığından korunma en önemlilerindendir. Örneğin, mutfağınızda ocak ve fırın gibi ısı kaynaklarından uzakta bulunan kapalı bir çekmece veya dolap, kiler kadar işe yarayacaktır.
İdeal saklama alanını bulduktan sonra baharatlarınızı taze tutmak için ekstra adımlar atabilirsiniz. Bunları hava geçirmez cam kaplarda saklamayı ve etiketler ve baharat raflarıyla düzenlemeyi düşünün. Bunu yaparak, baharat koleksiyonunuzu birkaç haftada bir yenilemek zorunda kalmayı önleyebilir, baharatlarla yemek pişirme havasında olduğunuzda her zaman taze malzemelerin elinizin altında olmasını sağlayabilirsiniz.
Şunlara da göz atın;