Umaç Helvası

Umaç Helvası
08 Haziran 2023

Kars mutfağına özgü bir lezzet olan umaç helvası, diğer helva çeşitlerine göre biraz farklı bir şekilde hazırlanır. Umaç helvasını diğerlerinden ayıran en önemli özelliği yapımında irmik kullanılmamasıdır. Unun kavrulması ve şerbetle buluşmasıyla birlikte helva kısa sürede sofralardaki yerini alır. Peki, nefis mi nefis umaç helvası nasıl yapılır? Hem kalabalık sofralarda, hem de bayramlarda sık sık yer verilen ev yapımı umaç helvası tarifine başlayabiliriz.

Alternatif olarak okuyucularımız tarafından çok beğenilen pratik un helvası ve resimli irmik helvası tarifini de deneyebilirsiniz.

1 Porsiyon Umaç Helvası Kaç Kalori?

  • Umaç helvasının bir porsiyonu, yaklaşık 290 kaloridir. Şeker ve karbonhidrat değeri yüksek olduğu için ölçülü bir şekilde tüketilmelidir.
Hazırlanma Süresi : 5 dakika
Pişirme Süresi : 1 saat
Kaç Kişilik: 8 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Bu Tarifi 5 Kişi Kaydetti
Umaç Helvası için

Malzemeler

  • 3.5-4 su bardağı un
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı soğuk süt
  • 300 gram tereyağı

Şerbeti İçin

  • 2 su bardağı su
  • 2 su bardağı toz şeker
  • Limon suyu
Umaç Helvası

Nasıl Yapılır

  1. Öncelikle şerbet yapımı için şeker ve suyu tencereye alıp kaynatın. Yaklaşık 8-10 dakika kaynadıktan sonra içine birkaç damla limon suyu ilave edin ve ocaktan alın.
  2. Bir kabın içerisine unu ve sütü ekleyerek yoğurun. Sütü yavaş yavaş ekleyerek yoğurma işlemine devam edin.
  3. Un ıslak kum kıvamına geldiğinde eleyerek başka bir kaba aktarın.
  4. Tereyağını bir tavada eritin. Tereyağı erimeye başladığında üzerine unu ekleyin ve kavurun.
  5. Unun rengi kahverengine dönünceye kadar kavurma işlemine devam edin.
  6. Kavurma işlemi sona erdiğinde, ılıyan şerbeti üzerine yavaş yavaş dökün ve karıştırın.
  7. Un, şerbeti tamamen emdiğinde helvanız hazır olacaktır. Afiyet olsun.
Servis Önerisi
  • Dondurma ya da çikolatalı sos ile birlikte servis edebilirsiniz.
Püf Noktası
  • Öncelikle tarife şerbetle başlamak gerekir. Şerbet, unun içerisine ılık bir kıvamda dökülecektir.
  • Helvanın tane tane olması için, mutlaka tereyağı kullanın.
  • Topaklanan unları başka bir kapta bekletin. Tüm unu kavurduktan sonra topaklanan parçaları da kavurarak helvaya ilave edebilirsiniz.
  • Helvanın lezzetli olması için sürekli karıştırın.
Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo