Zeytinyağlı Lahana Sarması

Zeytinyağlı Lahana Sarması
17 Aralık 2024

Ana vatanı Fransa olarak bilinen lahana, turpgiller familyasının bir üyesidir. Ülkemizde en çok Akdeniz Bölgesi'nde yetiştirilen bu besin, mor, beyaz, kırmızı ve kara lahana gibi çeşitlere sahiptir. Sindirim sistemini düzenlemesinin yanı sıra kanserle mücadele eden sebzeler arasındadır. Genellikle salata yapımında, turşularda ve ana yemeklerin içerisinde kullanılır. Hemen hemen her yörede farklı tekniklerle hazırlanan lahana sarması ise, Karadeniz ile özdeşleşmiştir. Hazırsanız, zeytinyağlıların en lezzetli tariflerinden biri olan lahana sarması nasıl yapılır birlikte görelim.

1 Porsiyon Zeytinyağlı Lahana Sarması Kaç Kalori?

  • Zeytinyağlı lahana sarmasının bir porsiyonu, yaklaşık 105 kaloridir. Kalsiyum değeri yüksek olan bu tarifi, diyet listelerine ekleyebilirsiniz. Dilerseniz, fırında zeytinyağlı lahana tarifini de deneyebilirsiniz.

Akşam öğünlerinde sık sık yer verilen zeytinyağlılar sizin de damak zevkinize hitap ediyorsa, kalp sağlığına iyi gelmesiyle bilinen zeytinyağlı kabak yemeği tarifine göz atabilirsiniz.

Hazırlanma Süresi : 1 saat
Pişirme Süresi : 1 saat
Kaç Kişilik: 8 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Bu Tarifi 6 Kişi Kaydetti
Zeytinyağlı Lahana Sarması için

Malzemeler

  • 1 orta boy lahana 

İç harcı için

  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 3 soğan
  • 2 su bardağı pirinç
  • 2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
  • 2 yemek kaşığı kuş üzümü
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • Tuz
  • Karabiber
  • Yenibahar
  • 2 su bardağı su
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 1 limon suyu
Zeytinyağlı Lahana Sarması

Nasıl Yapılır

  1. Lahananın kök kısmını kesip yapraklarını ayırın. Geniş bir tencerede su kaynatın ve lahanaları kaynayan suda birkaç dakika haşlayın.
  2. Süzülmesi için bir süzgece alın. İç harcı için, zeytinyağını bir tencerede ısıtın. Yemeklik doğradığınız soğanları ekleyin ve pembeleşinceye kadar soteleyin.
  3. Yıkayıp süzdüğünüz pirinç ve dolmalık fıstığı ilave edip birkaç dakika daha soteleyin. Kuş üzümü, toz şeker, tuz ve baharatları ekleyip karıştırın.
  4. Üzerine 1 su bardağı su ilave edin ve suyunu çekene kadar pişirin. Ocaktan alıp 10-15 dakika dinlendirin.
  5. Lahanaları düz bir zemine serip sert damar kısımlarını ayırın. Lahanaları istediğiniz büyüklükte kesip içlerine hazırladığınız harçtan bir miktar koyarak sarın.
  6. Sardığınız dolmaları yayvan bir tencereye dizin. Kalan 1 bardak su, zeytinyağı ve limon suyunu bir kasede karıştırıp dolmaların üzerine gezdirin.
  7. Kaynadıktan sonra kapağını kapatın ve kısık ateşte lahanalar yumuşayıncaya kadar pişirin. Servis tabağını limon dilimleri ile süsleyin. Şimdiden afiyet olsun.
Servis Önerisi

Zeytinyağlı lahana sarmasını, bakla çorbası ve armut kompostosu ile birlikte servis edebilirsiniz.

Püf Noktası
  • Tarifte kullanacağınız lahanaların taze olmasına özen gösterin. Çürük, sararmış veya yumuşamış lahanaları sarma yapımında kullanmayın.
  • Lahanaları yumuşayana kadar haşlayın. Su bittiği halde çiğlik kaldıysa su ilave edebilirsiniz. Aksi takdirde yaprakta kırılmalar olacaktır.
  • İç harcını hazırlarken sevdiğiniz baharatları ekleyebilirsiniz. İsteğe göre az miktarda nar ekşisi ilave edilebilir.
  • Lahananın sarılmasını kolaylaştırmak için 2 gün önceden haşlayın ve hava almayan poşetlere koyun. Bir gece buzlukta dinlendirin ve sarmayı hazırlayacağınız zaman çözünmesini bekleyin. Böylece yapraklar daha ince bir hal alacaktır.
  • Lahana sarmasını pişirirken üzerine limon dilimleri ekleyin. Böylece daha aromatik bir tat elde edebilirsiniz.
Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo