Sos yaparken mükemmel kıvamı elde etmek zor olabilir. Şans eseri, çoğu mutfakta etkili ve zamanla test edilmiş bir koyulaştırıcı madde olan un bulunur. Hızlı ve kolay bir yaklaşım için, ham unu biraz soğuk suyla karıştırın ve pişirirken sosunuza çırpın. Biraz ekstra çabayla, bir meyane oluşturmak için un ve yağı karıştırarak özellikle lezzetli ve kremsi bir sos oluşturabilirsiniz. Sizler için un un ile sos nasıl koyulaştırılır anlattık. İşte, un ile sos nasıl koyulaştırılır:
Un Bulamacının Sosa Eklenmesi
- Bir kapta biraz un ve suyu karıştırın. Her 1 kap (240 mL) sos için 2 yemek kaşığı (yaklaşık 16-18 gram) un ve 0,25 bardak (59 mL) su kullanın. Su ve unu topak kalmayacak şekilde dikkatlice karıştırın.
- Un ve su karışımını sosunuza karıştırın. Un ve su iyice karıştırıldıktan sonra bu karışımı (bulamaç adı verilir) yavaşça sosun içine dökün. Topakların oluşmasını önlemek için dökerken karıştırmaya veya çırpmaya devam edin.
- Sosu orta ateşte koyulaşana kadar pişirin. Bulamaçta karıştırdıktan sonra, sosun kabarcıklı hale gelene kadar pişmesine izin verin. Sosun koyulaştığını da fark etmelisiniz. Sos pişerken yanmaması için karıştırmaya devam edin.
- Sos koyulaştıktan sonra 1 dakika daha pişmeye bırakın. İstenilen kalınlığa ulaşıp ulaşmadığını görmek için pişirirken sosu kontrol etmeye devam edin. Daha sonra ocaktan almadan önce pişmesi için bir dakika daha verin. Bu, unun iyice pişmesi için zaman verecektir, böylece sosunuz güçlü bir ham un aromasına sahip olmaz.
Roux ile Kıvam Veren Kremalı Soslar
- Meyanenize uygun bir yağ seçin. Seçtiğiniz yağ türü, sosunuzun lezzetini ve dokusunu etkileyecektir, bu nedenle pişirmeye başlamadan önce bunu dikkate alın.
- Eşit miktarda un ve yağı bir tencerede karıştırın. Her 1 kap (240 mL) sos için 2 yemek kaşığı (30 mL) yağ ve 2 yemek kaşığı (yaklaşık 16-18 gram) un veya daha koyu bir sos için biraz daha un kullanın. Yağ ve unu uzun saplı bir tahta kaşıkla iyice karışana kadar karıştırın.
- Karışımı orta-düşük ateşte sürekli karıştırarak pişirin. Malzemelerinizi birlikte karıştırdıktan sonra, meyaneyi pişirmeye başlayın. Meyanenin yanmaması için karıştırmaya devam etmeniz gerekecek. Tereyağı bazlı meyaneyi yakmak özellikle kolaydır, bu nedenle yemek pişirirken tencerenize yakından bakın.
- Meyane istenilen renge gelene kadar pişmeye bırakın. Meyanenizi ne kadar uzun süre pişirirseniz o kadar koyu olur. Daha koyu meyane daha kızarmış ve karmaşık bir tada sahiptir, ancak koyulaştırmada daha hafif bir meyaneden daha az etkilidir.
- Sosunuzla birleştirmeden önce soğumaya bırakın. Meyaneniz istediğiniz renge gelince ocaktan alın ve bir süre bekletin. Dokunulacak kadar sıcak olduğunda (sıcak değil) kullanabilir veya hatta soğutup soğuk olarak kullanabilirsiniz.
- Meyaneyi sosunuza çırpın ve en az 20 dakika kaynamaya bırakın. Meyaneniz soğuduktan sonra, yavaş yavaş sosunuza karıştırın. Sosun eşit şekilde kalınlaşması için iyice karıştırdığınızdan emin olun. Karışımın 20 dakika veya daha uzun süre kaynamasına izin verin, böylece kalan un aroması pişer.
Şunlara da göz atın;
- Meyane nasıl yapılır?
- Meyanenizin rengi neden önemlidir?
- Makarna sosları
- Kolay sos tarifleri