Dünyanın en geniş gastronomi veri tabanına sahip olan Taste Atlas, bu kez de dünyadaki en iyi tatlıları açıkladı. Farklı ülkelerin lezzetlerine yer verilen listede, Türk mutfağından 6 tatlı bulunuyor. İşte, Taste Atlas verilerine göre dünyadaki en lezzetli 15 tatlı:
Listenin birinci sırasında 4.7 puanla pastel de belem tatlısı yer alıyor. Portekiz mutfağından dünyaya yayılan bu tatlı, süt, yumurta, şeker, limon ve tarçın karışımından oluşuyor. Tarifin kökeninin 1800'lü yıllara dayandığı düşünülüyor.
Listenin ikinci sırasında Birleşik Krallık'taki meşhur dondurmalar yer alıyor. Kaymaklı dondurma olarak da bilinen bu dondurmanın yapımında tam yağlı süt, pıhtılaşmış krema ve yumurta kullanılıyor. Bölgedeki birçok kafede servis ediliyor.
Kullanıcılardan en yüksek oyu alan tatlıların 3. sırasında Suriye mutfağından mamounia yer alıyor. İrmik, tereyağı ve şeker ile hazırlanan bu tatlı, genellikle sıcak bir şekilde servis ediliyor. Gül suyu ve portakal çiçeği suyu ile tatlandırılıyor.
Listenin dördüncü sırasında, 4.6 puanla Maraş dondurması yer alıyor. Yoğun ve çiğnenebilir bir dokuya sahip olan meşhur Maraş dondurması, kesme dondurma olarak da biliniyor. Süt ve şeker karışımıza salep eklenerek hazırlanıyor.
Bakınız; Maraş dondurması
Listenin 5. sırasında Portekiz mutfağından pastel de nata yer alıyor. Yumurtalı muhallebi olarak da bilinen bu tatlı, kahvenin yanında servis ediliyor. En iyi sonucu almak için, tarta tarçın serpilmesi öneriliyor.
Bakınız; Pastel de nata
Porto Riko'nun meşhur tatlısı, Türkçe'ye kremalı puding olarak çevriliyor. Hindistan cevizi sütü, mısır nişastası ve şeker ile hazırlanan bu tatlı, üzerine tarçın serpilerek servis ediliyor. Genellikle soğuk bir şekilde sunulması öneriliyor.
Bakınız; Tembleque
Listenin 7. sırasında Kosova mutfağından tespishte tatlısı yer alıyor. Yağın süt veya su ile kaynatılması ile hazırlanan bu tatlı, daha sonra un, yumurta ve kabartma tozu ile birleştiriliyor. İsteğe göre ceviz veya badem ile birlikte servis ediliyor.
Listenin 8. sırasında hemen hemen herkesin yakından bildiği tiramisu tatlısı yer alıyor. İtalyan mutfağından dünyaya yayılan bu tatlı, kedidili bisküvinin kahveye batırılması, mascarponeli krema ile birleştirilmesi ve kakao ile süslenmesiyle hazırlanıyor.
Bakınız; Tiramisu
Kökeni Fransa'nın Brittany bölgesine dayanan krep, buğday unu ile hazırlanıyor. Fransız mutfağının ulusal bir yemeği olan krep, genellikle reçel, çikolata ve çırpılmış krema ve tatlı dolgularla birlikte sunuluyor.
Bakınız; Krep
Listenin 10. sırasında 4.5 puanla creme brule tatlısı yer alıyor. Fransız mutfağıyla özdeşleşen bu tatlı, yumurta sarısı, krema, şeker ve vanilya karışımından oluşuyor. Pişirilmesi zor olan bu tatlı, karamelize edilmiş şeker ile kaplanarak servis ediliyor.
Bakınız; Krem brule
Arjantin ve Uruguay mutfağında çok popüler olan bu tatlı, inek sütünün karamelize edilmesiyle hazırlanıyor. Süt karameli ismiyle de bilinen dulce de leche, hem sade, hem de kek ve turtalar için dolgu yapılarak tüketiliyor.
Polonya donutları olarak da bilinen paczki, yumurta, şeker, süt ve yağ karışımından oluşuyor. Klasik donutlar gibi delikli bir şekilde değil, kapalı bir şekilde sunuluyor. Genellikle içinde erik reçeli ve gül reçeli gibi dolgular kullanılıyor.
Bakınız; Paczki
Fransız mutfağından dünyaya yayılan çikolatalı sufle, listenin 13. sırasında yer alıyor. Yumurta sarısı, yumurta beyazı ve bitter çikolata ile hazırlanan bu tatlının için akışkan bir kıvamda bırakılıyor. Üzerine pudra şekeri serpiştirilerek sunuluyor.
Bakınız; Çikolatalı sufle
Polonya mutfağına özgü bir cheesecake türü olan sernik, yumurta, şeker ve peynir karışımından oluşuyor. Bazı çeşitleri pişmiş, bazı çeşitleri ise pişmemiş olarak sunuluyor. Genellikle kuru üzüm ve çikolata sosu ile zenginleştiriliyor.
Bakınız; Sernik cheesecake
Avusturya'nın meşhur tatlısı olarak bilinen kaiserschmarrn, karamelize edilmiş krep olarak da biliniyor. Genellikle erik, elma veya meyve reçeli ile servis ediliyor. Üzerine bol miktarda pudra şekeri dökülüyor.
Listenin geri kalanına bakacak olursak;
Şunlara da göz atın;