Akçaabat Köftesi

Akçaabat Köftesi
07 Kasım 2023

İlk kez 1900'lü yıllarda Trabzon da lokantacılar tarafından hazırlanan bu köfte, adını lokantanın bulunduğu Akçaabat ilçesinden almıştır. Ana malzemesi dana eti olan akçaabat köftesi, zaman içerisinde yaygınlaşarak yöresel bir lezzet haline gelmiştir. Protein bakımından zengin olduğu için, kemik gelişimini önemli ölçüde destekler. Özellikle çocukların ve sporcuların ayda bir kez tüketmesi önerilir. Dana ve öküz etinin karışımıyla elde edilen köfte, Trabzon'un Türkiye'ye kazandırdığı lezzetli armağanlardan biridir. Malzemeleriniz hazırsa, potasyum deposu olarak bilinen meşhur akçaabat köftesi nasıl yapılır birlikte görelim.

1 Porsiyon Akçaabat Köftesi Kaç Kaloridir?

Akçaabat köftesinin bir porsiyonu, yaklaşık 240 kaloridir. Zengin besin değerleri ile sunulan bu tarifi, ızgarada pişirerek ölçülü bir şekilde tüketebilirsiniz.

Ana yemek olarak sunulan ve sofraları renklendiren köfte tarifleri sizin de damak zevkinize hitap ediyorsa, Bursa ile özdeşleştirilen İnegöl köfte tarifine göz atabilirsiniz.

Hazırlanma Süresi : 20 dakika
Pişirme Süresi : 20 dakika
Kaç Kişilik: 6 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Bu Tarifi 10 Kişi Kaydetti
Akçaabat Köftesi için

Malzemeler

  • 1 kg döş kıyma (dana)
  • 600 gr gerdan kıyma (dana)
  • 400 gr bayat ekmek içi
  • 6 iri diş sarımsak
  • 300 gr gömlek yağı
  • 2 yemek kaşığı tuz
Akçaabat Köftesi

Nasıl Yapılır

  1. Gerdan eti, döş eti, ekmek, gömlek yağı ve sarımsakları et kıyma makinesinden geçirin.
  2. Mümkünse mermer bir zemin üzerine alarak kıvam alana kadar yoğurun.
  3. Küçük yumurta büyüklüğünde parçalara ayırıp yassı yuvarlak şekil verin ve ızgarada pişirin. Şimdiden afiyet olsun.
Servis Önerisi

Akçaabat köftesini, pirinç pilavı ve kıl biber turşusu ile birlikte servis edebilirsiniz.

Püf Noktası
  • Tarifte dana ve öküz eti kullanacaksanız, kıymayı birleştirerek çektirin.
  • Köfte harcını hazırlarken bayat ekmek kullanın ve kıvam alıncaya kadar yoğurun.
  • Harcı hazırladıktan sonra streç film ile örterek 20 dakika dinlendirin.
  • Kıyma fazla geldiyse, kapalı bir kaba koyarak buzlukta muhafaza edebilirsiniz.
  • Köftenin yumuşak olması için, içerisine yarım çay bardağı maden suyu ekleyin.
  • Köfteyi lezzetlendirmek için; karabiber, nane ve toz biber ilave edebilirsiniz.
Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo