Sirke yapımı sırasında asetik asit bakterilerinin yüzeyde oluşturduğu jelimsi, saydam ya da opak bir tabakadır. "Kombucha kültürü" ya da "fermantasyon başlangıcı" olarak da bilinir ve yeni sirke yapımında maya görevi görür. Bağırsak florasını destekleyen sirke anası, sindirimi kolaylaştırır. Bağırsak sağlığı ile bağışıklık sistemi arasındaki bağlantı sayesinde genel sağlık üzerinde olumlu etkiler yapabilir.
Evet, sirke anası yenebilir ve sağlık açısından faydalı bir besindir. Sirke anası, sirke oluşumu sırasında doğal bir fermantasyon sürecinde meydana gelen, selüloz ve faydalı bakterilerden oluşan jelimsi bir maddedir. Görünümü her ne kadar bazı kişilere ilginç gelse de, tamamen doğaldır ve zararlı değildir. İçerisindeki bakteriler probiyotik özellik taşır, bu da bağırsak sağlığı için faydalıdır. Düzgün saklanmış ve doğal yollarla oluşmuş bir sirke anası, sağlık açısından bir risk oluşturmaz.
Sirke anasının sağlıklı bir sirke yapımı sırasında doğal olarak oluştuğundan emin olun. Küflenmiş ya da kötü kokan bir sirke anası tüketilmemelidir. Asidik olduğu için aşırı tüketim mide rahatsızlıklarına neden olabilir.
Not: Kronik hastalığı olanlar, alerjik bünyeye sahip olanlar, hamileler ve emziren kadınlar sirke anası tüketmeden önce mutlaka doktora danışmalıdır.
Şunlara da göz atın;