Mutfakların temel malzemelerinden biri olan pirinç, hemen hemen birçok yemekte kendine yer bulur. Ülkemizde en çok tercih edilen pirinç, baldo olsa da, yasemin, kahverengi, basmati ve yabani pirinç gibi birçok farklı pirinç türü mevcuttur. Uzun süre dayanıklı olması sebebiyle, kilerde muhafaza edilen pirinç, doğru yöntemlerle saklanmadığı takdirde böceklenebilir veya bozulabilir.
Pirincin raf ömrü, çeşidine göre değişiklik gösterebilir. Özellikle beyaz ve kahverengi pirinç arasında büyük bir fark bulunur. Kahverengi pirinç öğütülmediği için, yağ içeriği daha yüksektir ve beyaz pirince göre daha kısa sürede acılaşmaya başlayabilir. Oda sıcaklığında güvenle saklanabilir.
Beyaz pirinç 2 yıla, kahverengi pirinç ise 3-6 aya kadar dayanabilir. Eğer soğutma veya dondurma işleminden geçirilirse, iki pirincinde raf ömrü uzatılabilir.
Paket haline alınan pirincin genelde bir son kullanma tarihi vardır ve üzerinde yazılıdır. Eğer yazmıyorsa ve pakette bozulma belirtisi yoksa, kullanılabilir. Ancak kullanmadan önce paket dikkatlice kontrol edilmelidir. Eğer küf oluşumuna yol açabilecek delikler, nem, su, böcek gibi bozulma belirtileri varsa, kesinlikte tüketilmemelidir.
Pirinci uzun süre saklamak için, mutfak dolabı veya kiler gibi kuru bir yerde muhafaza edin. Pirinç paketini açtıktan sonra, hava geçirmez kaplarda muhafaza edebilirsiniz.
Bir kez pişen pirinç, buzdolabında 3-4 gün boyunda lezzetini ve kalitesini koruyabilir. Ancak 4 günü geçtikten sonra tüketilmemesi gerekir. Pişmiş pirinci buzdolabı poşetlerine koyup ağzını kapatarak, buzlukta 8 aya kadar dondurmak da mümkündür.
Pişmiş pirinç, hoş olmayan tuhaf kokular yayıyorsa, bozulmuş olabilir. Son kullanma tarihi geçen pirinç, yapışkan bir kıvamda olabilir. Üzerinde mavi, yeşil küfler görülebilir. Bu bozulma belirtilerinden biri fark ederseniz, pirinci çöpe atmanız gerekir.
Süresi dolan pirinç, gıda zehirlenmesine yol açabilecek mantarlar veya küfler içerebilir. Bu durumda bozulmuş pirinç yemek, kusma, mide bulantısı, karın ağrısı başta olmak üzere koma, zayıf bağışıklık sistemi gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu yüzden pirinç alırken son kullanma tarihine dikkat etmeyi unutmayın.
Pişmiş pirinç, 2 saat içinde soğutulmaz veya dondurulmazsa, bacillus cereus bakterileri üreyebilir. Bu bakteriler karın ağrısı, ishal ve kusma gibi semptomlara yol açabilir. Bu yüzden pişen pirinci buzdolabına kaldırmalı veya dondurmayı denemelisiniz.
Şunlara da göz atın;