Gadidae familyasına ait bir balık olan mezgit, ortalama 20-40 cm boyundadır. Atlas Okyanusunda sıklıkla rastlanan bu balık, küçük balıkları avlamak için denizin yüzeyine çıkar. Genelde Şubat-Mayıs arası üreme zamanıdır. Ancak bu dönem bölgesel olarak değişiklik gösterebilir. Eti çok lezzetlidir. Ekonomik değeri yüksek bir balık türüdür. Ülkemizde hemen hemen her denizde görülebilir.
Mezgit Nasıl Temizlenir?
- Bıçak yardımıyla mezgitin üzerindeki pulları kazıyın.
- Solungaçların birleşme yerini bıçakla güzelce kesin.
- Mezgitin karnını bıçak ile ayırın ve iç organlarını çıkartın.
- Kılçığı ve kafasını tek parça halinde çıkartın.
- Orta kemiğinin üzerinden bıçak ile kesik atın.
- Bıçak yardımıyla üst filetosunu çıkartın.
- Mezgitin içini ve dışını kandan arınana kadar bol suyla durulayın. Eğer kanlı kalırsa, piştiğinde acımsı bir tada sahip olabilir.
- Pişirmeden önce lezzetini artırmak için tuzlayıp 20 dakika buzdolabında dinlendirebilirsiniz.
Mezgit Nasıl Pişirilir?
Mezgit balığını pişirmek için kızartma, ızgara ve fırınlama yöntemleri kullanılır. Farklı balık sosları ile marine edildiğinde daha lezzetli bir hale getirilir. Mezgiti pişirmeden önce güzelce temizlemek de gerekir. Uğraşmak istemiyorsanız, balıkçıdan mezgit alırken, filetosunu çıkarmasını isteyebilirsiniz.
Mezgit Tavada Nasıl Pişirilir?
- Öncelikle balıkları güzelce temizleyin ve tuzla ovalayın.
- Bir kabın içerisinde buğday unu ve mısır ununu karıştırın.
- Temizlediğiniz balıkları unlu karışıma bulayın.
- Bu esnada tavaya ayçiçek yağı koyun ve ısıtın. Balıkları kızgın yağda önlü arkalı olacak şekilde pişirin.
- Balıkları pişirdikten sonra fazla yağını güzelce süzün. Dilerseniz, kağıt havlu üzerinde de bekletebilirsiniz.
Mezgit Izgarada Nasıl Pişirilir?
- Mezgiti ızgarada pişirecekseniz, karabiber, tuz, taze kekik yaprağı ve zeytinyağından oluşan bir marine sosu hazırlayın.
- Balıkları bu sosun içerisine güzelce yerleştirin ve ortalama 20 dakika bekletin.
- Marine edilmiş balıkları ızgara teline alın ve 5 dakika ızgarada önlü arkalı bir şekilde pişirin.
- Lezzetini arttırmak için, pişirme işleminden sonra balıkların üzerine fırça ile tereyağı sürebilirsiniz.
Mezgit Fırında Nasıl Pişirilir?
- Mezgiti fırında pişirecekseniz, filetosunu çıkartmaya özen gösterin.
- Fırın tepsisine yağlı kağıt serin ve ince dilimlenmiş limonları tepsiye dizin.
- Limonların üzerine mezgit filetoları yerleştirin.
- Balıkların üzerine tuz, karabiber ve zeytinyağı gezdirin.
- Tepsinin içerisine 1 adet defne yaprağı ekleyin. Önceden ısıtılmış 200 dereceli fırında, yaklaşık 15 dakika pişirin.
- İsteğe göre fırında pişirdiğiniz balıkları nar ekşili sos ile zenginleştirebilirsiniz.
Mezgitle Yapabileceğiniz Tarifler
- Fish and chips
- Fırında limonlu ve nar ekşili mezgit
- Maydanozlu ve mayonezli mezgit kızartma
- Soğanlı ve kaparili mezgit fileto
- Sebzeli mezgit kavurma
- Alaska mezgiti çorbası
- Balık kokoreç
- Kağıtta alaska mezgiti
Şunlara da göz atın;
- Çinekop nasıl pişirilir?
- Lüfer nasıl pişirilir?
- Uskumru nasıl pişirilir?
- Sardalya nasıl pişirilir?
- Palamut nasıl pişirilir?