Lipödem, genellikle kadınları etkileyen, vücudun belirli bölgelerinde anormal yağ birikimine yol açan bir hastalıktır. Genellikle bacaklar, kalçalar ve nadiren kollar etkilenir, bu bölgelerde şişlik, ağrı ve morluklara neden olabilir. Lipödem, genellikle hormonal değişikliklerle birlikte başlar. Lipödem hastalığında tek başına beslenme etkili olmasa da iyileşme sürecinde büyük rol oynar. Lipödemde uygulanan tedaviler ile hastalık evresinin ilerlemesini önlemek, semptom ve komplikasyonların azaltılmasını sağlamak, kişinin günlük yaşamsal faaliyetlerini kolaylaştırmak amaçlanır. Lipödem hastalığının oluşumunda genetik, hormonal değişiklikler, kronik inflamasyonetkilidir.
Şeker ve rafine karbonhidratlar, insülin seviyelerini yükseltebilir ve yağ depolanmasını artırabilir. Tam tahıllar, sebzeler ve meyveler gibi düşük glisemik indeksli gıdaları tercih etmek faydalı olacaktır. Tam tahıllar, baklagiller, koyu renkli yeşil yapraklı sebzeler ve meyve gibi lifli gıdaların tüketimini artırmak, sindirim sisteminin sağlıklı çalışmasına yardımcı olabilir ve tokluk hissini artırarak aşırı yeme riskini azaltabilir.
İltihap ve ağrıyı azaltmak için beslenmeye mutlaka anti-inflamatuar besinler eklenmelidir. Zeytinyağı, omega-3 açısından zengin yağlı balıklar, kırmızı-mor meyveler ve yeşillikler bu besinler arasındadır. Bu besinlere ek olarak, gün içerisinde yeşil çay tüketimine de özen gösterilmelidir. Vücuttaki ödemi azaltmak ve toksinleri uzaklaştırmak için su tüketimine önem verilmelidir ve aşırı tuz tüketiminden kaçınılmalıdır. Lipödemli bireylerde kilo kontrolü önemlidir, ancak tek başına yeterli değildir. Düzenli egzersiz ve kuru fırçalama ile kan akışını hızlandırarak bu sürece destek verilmelidir.
Yazar:
Fonksiyonel Tıp Diyetisyeni Sinem Kara
Şunlara da göz atın;