Chia tohumları herhangi bir diyette son derece önemli olsa da, onları doğru şekilde tüketmek de önemlidir. İster kahvaltınız, ister ara öğününüz veya hatta bir içecek olsun, chia tohumları hemen hemen her şeye eklenebilir. Antioksidanlar bakımından zengin olan chia tohumlarını bazı yiyeceklerle birleştirmek, hazımsızlık ve reflü gibi şikayetleri tetikleyebilir. Bu yüzden chia tohumlarını bazı besinlerle tüketmekten kaçınmanız gerekir.
Fasulye, mercimek ve kuruyemişlerde bulunan fitik asit, bazı minerallerin emilimini engelleyebilir. Chia tohumları zaten fitik asit açısından zengindir, bu nedenle bunları diğer fitik asit açısından zengin besinlerle birleştirmek vücudunuzun kalsiyum, demir ve çinko gibi temel mineralleri emme yeteneğini azaltabilir. Bu yüzden chia tohumlarını, baklagiller ve kuruyemişlerle birlikte tüketmeyin.
Chia tohumları lif açısından oldukça zengindir. 28 gram chia tohumu yaklaşık 10 gram diyet lifi içerir. Diğer lif açısından zengin yiyeceklerle birleştirildiğinde, yarardan çok zarar verebilirler. Chia tohumlarıyla kaçınılması gereken yiyecekler arasında kepek, yulaf ve elma ve armut gibi belirli meyveler bulunur, sindirim sistemini aşırı yükleyebilir. Aşırı lif tüketimi şişkinliğe, gaza ve mide rahatsızlığına neden olabilir. Chia tohumları hidrofiliktir, yani suyu emer ve genleşir, bu da sindirim sistemindeki hacmi artırabilir. Bu nedenle yüksek lifli yiyecekler chia tohumlarıyla kaçınılması gereken yiyecekler listesinde en üst sırada yer alır, vücut aşırı lifi sindirmekte zorlanabilir ve bu da kabızlık veya ishal gibi sorunlara yol açabilir.
Süt ürünleri de chia tohumlarıyla kaçınılması gereken yiyecekler listesinde ilk sırada yer alır. Laktoz intoleransı veya süt hassasiyeti olan bazı kişiler chia tohumlarını yoğurt, süt veya peynir gibi süt ürünleriyle birleştirmenin sindirim rahatsızlığına yol açtığını görebilir. Süt ürünlerinin kendisi bazıları için sindirime ağır gelebilir ve lif açısından zengin chia tohumlarının eklenmesi bunu daha da kötüleştirebilir. Chia tohumları büyük miktarda sıvıyı emebilir ve jel benzeri bir kıvam oluşturabilir, bu da süt ürünleriyle karıştırıldığında sindirimi daha da yavaşlatabilir ve şişkinlik, gaz ve mide ağrısı gibi semptomları şiddetlendirebilir.
Oksalatlar, ıspanak, pancar yaprakları ve tatlı patates gibi besinlerde bulunan, kalsiyum ve diğer minerallere bağlanarak hassas bireylerde böbrek taşı oluşturabilen bileşiklerdir. Chia tohumları ayrıca oksalatlar açısından da nispeten zengindir. Bunlar böbrek taşına yatkın kişiler için risk oluşturabilir. Aşırı oksalat tüketimi böbreklerde kalsiyum oksalat taşlarının oluşumuna yol açabilir.
Şeker sağlıksızdır ve chia tohumlarıyla birlikte kaçınılması gereken yiyeceklerden biridir. Tatlılar, tatlandırılmış içecekler veya kahvaltılık gevrekler gibi şekerli yiyeceklere chia tohumları eklemek, chia tohumlarının faydalarını ortadan kaldırabilir. Bu şeker yüklü yiyecekler, chia tohumlarının lif içeriği nedeniyle düzenlemeye yardımcı olduğu bilinen kan şekeri seviyelerini yükseltebilir. Bunun yerine, tatlılarınıza o tatlılık tonunu eklemek için bal veya akçaağaç şurubu kullanabilirsiniz.
Şunlara da göz atın;