Tatlı, hem ülkemizde, hem de dünyada farklı çeşitlere ayrılan besinlere verilen genel bir isimdir. Sütlü, şerbetli, çikolatalı, kremalı gibi farklı çeşitlere ayrılan tatlılar, özellikle çay ve kahvenin en lezzetli eşlikçisidir. Türk mutfağında tatlı denildiğinde ilk akla gelenler sütlaç, baklava, saray sarması, muhallebi, künefe, muhallebili kadayıf gibi lezzetler olsa da, aslında çok bilinmemesine rağmen lezzetiyle herkesi kendine hayran bırakan bazı tatlılar mevcut. İşte, deneyenlere ''Şimdiye kadar niye yapmamışım?'' dedirten enfes tatlılar:
Bal kabağı, süt, pirinç ve nişasta ile hazırlanan bu tatlı, bal kabağı ile yapabileceğiniz en lezzetli tarifler arasında yer alıyor. Hem görünümü, hem de lezzetiyle çok sevilen kabak sütlüsünü, 45 dakika içinde sunabilirsiniz.
Klasik kadayıf tatlısı ile benzerlik gösteren bu tatlı, tel kadayıf, ceviz, şerbet ve antep fıstığı ile hazırlanır. Fincan şekli verilen tatlıyı, kaymak eşliğinde sunabilirsiniz.
Kivi ve muhallebi ile hazırlanan hürrem gözü tatlısı, çok basit bir şekilde hazırlanmasına rağmen az bilinen tatlılar arasında yer alıyor. Şık görünümü ile çay saatlerine lezzet katacak olan hürrem gözünü 30 dakikada hazırlayabilirsiniz.
Galeta unu, krema ve şerbet ile hazırlanan bu tatlı biraz uğraştırıcı olsa da, lezzetiyle herkesi kendine hayran bırakıyor. Hazırladığınız tatlıyı 1 gece buzdolabında dinlendirdikten sonra sunabilirsiniz.
Avustralya mutfağından dünyaya yayılan lamington, kek ve çikolata sosundan oluşuyor. Dışı hindistan cevizine bulanan bu tatlı, özellikle kahvenin yanında atıştırmalık olarak sunuluyor.
Balkan mutfağında popüler olan tikvenik, yufkanın bal kabağı, ceviz ve tarçınla doldurulmasıyla hazırlanıyor. Pudra şekeri serpiştirilerek tüketilen tikvenik tatlısının bir porsiyonu, yaklaşık 180 kalori içeriyor.
İtalyan mutfağında çok popüler olan bu tatlı, hem görünümü, hem de lezzetiyle çok seviliyor. İç dolgusunda ricotta peyniri, vanilya, süt ve portakal kabuğu rendesi kullanılan bu tatlı, pudra şekeri serpiştirilerek sunuluyor.
Şerbetli tatlısı sevenlerin favorisi olacak bal parmak tatlısı, irmik, un, tereyağı ve yumurta karışımından oluşuyor. Şerbet döküldükten sonra antep fıstığı serpiştirilerek servis ediliyor.
Tiramisunun çok daha basit bir versiyonu olan bu tatlı, kedidili bisküvi, kakao, labne ve granül kahveden oluşuyor. Videolu anlatımıyla tiramisu toplarını kısa sürede hazırlayabilirsiniz.
Mısır mutfağıyla özdeşleşen bu tatlı, milföy hamuru, hindistan cevizi, krema, badem, antep fıstığı ve kakule tohumu ile hazırlanıyor. Özellikle kalabalık günlerde sunuluyor.
Kek ve beyaz çikolatalı krema karışımından oluşan bu tatlı, görünümü ve lezzetiyle mutlaka denemeniz gereken tatlar arasında yer alıyor. Üzerini sevdiğiniz meyvelerle süsleyebilirsiniz.
Meksika mutfağıyla özdeşleşen pay de pera, aslında armutlu pay olarak biliniyor. Güvecin içerisinde pişirilen tatlı, genellikle vanilyalı dondurma eşliğinde sunuluyor.
Şef Mithat Yalçınkaya'nın nefis tarifi olan ballı çilekli makaron, yalnızca 7 malzemeden oluşuyor. Yumurta beyaz, badem ve pudra şekeri ile zenginleştirilen tatlı, taze çilekler ile süsleniyor.
Pandispanya ve krema ile hazırlanan latte pasta, beyaz çikolata, bitter çikolata ve fındık ile süsleniyor. Ara katmanlarında kahve kullanılıyor. Çay saatlerine renk katan bu tatlıyı defterinize kaydetmeyi unutmayın.
İrmik, yağ, şeker ve tuzsuz peynir karışımından oluşan memnuniye helvası, Osmanlı'dan günümüze miras kalan tatlılar arasında yer alıyor. 20 dakikada hazırlanan tatlı, antep fıstığı ile birlikte sunuluyor.
Şunlara da göz atın;