Samsun Atom
21 Ocak 2025

Samsun'un meşhur tatlısı Atom, Ramazan sofralarına özel lezzetiyle dikkat çekiyor! Yumurta akı, şeker ve suyla yapılan bu protein deposu tatlı, sokaklarda "Bal atom" sesleriyle zirveye çıkıyor. İşte Samsun Atom tarifi:

Limon Dolgulu Beze tarifine göz atabilirsiniz.

Bir porsiyon Samsun Atom kaç kaloridir?

Bir porsiyon Samsun Atom 90 kaloridir.

Hazırlanma Süresi : 35 dakika
Pişirme Süresi : 1 saat 20 dakika
Kaç Kişilik: 4 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Samsun Atom için

Malzemeler

  • 1.5 su bardağı toz şeker
  • 150 gr yumurta beyazı
  • 30 ml su
Samsun Atom

Nasıl Yapılır

  1. Samsun Atom tarifi için yumurta beyazı, şeker ve suyu derin bir tencereye alıp, orta ateşte sürekli çırparak 8-10 dakika boyunca köpürtün.
  2. Karışımı bir stand mikserine veya başka bir kaba aktarın ve tamamen soğuyup sertleşene kadar çırpmaya devam edin.
  3. Hazırladığınız karışımı geniş ağızlı ve tırtıklı uç takılmış bir sıkma torbasına doldurun.
  4. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye, karışımdan yuvarlak şekillerde sıkın.
  5. Önceden ısıtılmış 125 derece fırında, fanı kapalı şekilde, yaklaşık 1-1.5 saat boyunca sertleşene kadar pişirin.
  6. Fırından çıkardıktan sonra Samsun atomlarını oda sıcaklığına gelene kadar bekletin ve ardından servis edin. Afiyet olsun.
Servis Önerisi
  • Samsun Atom, Türk çayıyla harika bir uyum yakalar. Özellikle iftar sonrası ya da tatlı krizlerinde, çayın yanında servis edebilirsiniz.
  • Bir bardak soğuk sütle servis yapmak, tatlının tatlılığını dengeleyip daha da lezzetli bir deneyim sunar.
  • Üzerine hafif bir çikolata sosu gezdirerek farklı bir lezzet katabilirsiniz.
  • Dondurma, özellikle yaz aylarında Samsun Atom tatlısı ile uyumludur. Çikolata ya da vanilya dondurmasıyla servis edebilirsiniz.
  • Atomları taze meyve dilimleri (özellikle çilek, kivi veya üzüm) eşliğinde sunarak daha ferah ve şık bir tatlı sunumu yapabilirsiniz.
Püf Noktası
  • Yumurta beyazlarını, tamamen yağsız ve kuru bir kabın içinde çırpın. Çırpma işlemine başlamadan önce yumurta beyazlarının oda sıcaklığında olmasına özen gösterin, bu daha iyi sonuç almanızı sağlar.
  • Atomları çok yüksek sıcaklıkta pişirmemeye dikkat edin. 125 derece, yavaş pişirme işlemi için idealdir. Aksi takdirde dışı yanabilir, içi ise hamur kalabilir.
  • Fırınınızı fansız olarak kullanmanız, atomların kuruyup sertleşmesini sağlar. Fanlı pişirme, dışlarının hızla pişip, iç kısmının hamur kalmasına neden olabilir.
  • Pişirme süresi, fırınınıza göre değişebilir. Fırının içinde her şeyin düzgün piştiğinden emin olmak için zaman zaman kontrol edin. Atomlar, dışı kuru ve içi hafif yumuşak olacak şekilde pişmelidir.
  • Karışımı sıkma torbasına alırken, torbanın ağzını iyice kapatın ve karışımı düzgün bir şekilde sıkmaya özen gösterin. Böylece her bir atom aynı boyutta olur.
  • Fırından çıkan atomların soğumasına izin verin. Sıcak servis ettiğinizde yumuşak olabilirler, o yüzden oda sıcaklığında soğumalarını beklemek en iyisidir.
Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo