Yaz aylarında hem evlerde, hem de iş yerlerinde yaygın olarak kullanılan klima, aslında sağlık açısından ciddi sorunlara neden olabilir. Klima yoluyla bulaşan en tehlikeli hastalık ise, Lejyoner hastalığıdır. İlk kez 1976 yılında Pensilvanya eyaletinde toplantıda bulunan kişilerde görülen bu hastalığın salondaki havalandırma sisteminden kaynaklandığı tespit edilmişti.
Lejyoner hastalığının aslında ‘Legionelle Pneumophilia’ adlı bir bakterinin sebep olduğu bir tür zatürredir. Bu bakteri, klimaların filtre sistemlerinde uygun ısı ve nemde çoğalarak ortam havasına dağılır. Salgınlar hastane ve oteller olmakla birlikte tek tek vakalar olarak bildirilmiştir.
Nadiren görülen bu hastalık ciddi bir akciğer enfeksiyonu hastalığı olarak da bilinir. Klimanın haricinde jakuzili havuz ve havalandırma sistemleri gibi solunum yoluyla bulaşır. Özellikle otel, hastane, ofis gibi kalabalık ortamlarda görülür. Şeker hastaları, alkol bağımlıları, kronik böbrek, kronik akciğer hastaları ve kemoterapi hastaları, bu hastalığa daha kolay yakalanır. En kolaylaştırıcı faktör ise sigara içilmesidir.
Lejyoner hastalığında kas ve eklem ağrıları, halsizlik, baş ağrısı ve ateş ön plandadır. Bulantı, kusma ve ishal gibi sindirim sistemi bulguları yaygındır. İlerlemesi halinde koma bile görülebilir. Belirtiler ilk günlerde bu şekilde görülür. Ancak ikinci ve üçüncü günde, balgamlı kanlı öksürük, nefes darlığı, göğüs ağrısı, zihinsel karışıklık gibi semptomlar eklenebilir. Lejyoner hastalığı birincil olarak akciğerleri etkilese de, belirtiler başka organlarda da görülebilir.
Hastalığın teşhisinde serolojik laboratuvar bulgularına bakılır. Tedavide uygun doz ve sürede antibiyotik uygulanır. Belirtiler gribal enfeksiyonlara benzer şekilde olduğu için, semptomlar görüldüğü zaman mutlaka doktora başvurmak gerekir.
Bu hastalığın dışında klimada üreyebilen küf mantarları, alerjik astım ve alerjik rinite sebep olabilir. Araçlardaki klimaların yanlış kullanımı ise sinüzit, kulak iltihapları ve yüz felcine neden olabilir. Bu yüzden araç klimaları doğrudan yüze ve göğse değil, ön cama yönlendirilmelidir.
Şunlara da göz atın;