Soğuk havaların gelmesiyle birlikte, kış mevsimine de yavaş yavaş giriş yapıyoruz. Havaların soğuması grip, nezle gibi kış hastalıklarının artmasına neden oluyor. İşte tam da böyle havalarda, içimizi ısıtacak çorbalar ve bitki çayları yardımımıza koşuyor. Hastalıklara karşı bağışıklığınızı güçlendirmek, sakinleşmek ve dinlenmek amacıyla evde kolayca yapabileceğiniz bitki çaylarını mutfağınızdan eksik etmemeniz gerektiğini hatırlatıyor, şifa olsun diyerek listemize başlıyoruz.
Önemli Not: Kronik rahatsızlığı olan kişiler, hamileler, emziren anneler ve alerjik bünyeye sahip olan kişiler, bitki çaylarını içmeden önce mutlaka doktora danışmalı, doktorun onay vermediği hiçbir ürün kullanılmamalıdır.
Bitki çayı denildiğinde ilk akla gelen çaylardan biriyle listemize başlıyoruz. Su ve kurutulmuş papatya ile hazırlanan papatya çayını, bir tatlı kaşığı bal ile birlikte tüketebilirsiniz.
Ada çayını, bu kez aromatik tadıyla denemeye ne dersiniz? Mevsimin en sevilen meyvelerinden biri olan ayva ile hazırlanan ada çayını, sıcak sıcak içebilirsiniz.
Enfeksiyonlarla mücadele eden sumağı, bu kez bitki çayı yapımında kullandık. Yalnızca 4 malzemeyle hazırlanan bu çayı, 10 dakika gibi kısa bir sürede hazırlayıp afiyetle içebilirsiniz.
Kuşburnu, ıhlamur, okaliptüs yaprağı, karanfil ve hibiskus ile hazırlanan bu çay, içeriğinde bol miktarda vitamin barındırır. Bal ve limon suyu eklenerek tüketilir.
Son yılların en popüler çaylarından biri olan zeytin yaprağı çayı, ara öğünlerde tüketilir. Kurutulmuş zeytin yaprakları ve sıcak su ile hazırlanır.
Kış meyvelerinden biri olan greyfurt, bağışıklığı güçlendirir. Greyfurt suyu, bal ve yenibahar ile hazırlanan bu çay, vücudun hastalık direncini arttırabilir.
Yasemin çiçeği, karanfil ve bal ile hazırlanan bu çay, portakal kabukları ile aromalandırılır. Ortalama 10 dakikada hazırlanır, demlendikten sonra sıcak sıcak içilir.
Hastalıklardan korunmak için en çok önerilen besinlerden biri de, zencefildir. Taze zencefil ve bal ile hazırlanan bu çayı içerisinde limon sıkarak tüketebilirsiniz.
Kurutulmuş nar çiçeği, elma, kuşburnu, portakal, limon kabuğu, kurutulmuş gül ve vanilya ile hazırlanan aşk çayı, kış aylarında tüketilebilecek çaylardan biridir. Ancak içerisindeki malzemelerden herhangi birine alerjiniz varsa, kesinlikle tüketmemeniz gerekir.
İsminden anlaşıldığı üzere ananas, mango, yaban mersini, kızılcık gibi egzotik meyvelerle hazırlanır. İsteğe göre vanilya ve yıldız anason eklenebilir.
Nar, biberiye ve limon ile hazırlanan bu çay hem hastalıklara karşı korunmanıza yardımcı olur, hem de vücuttaki ödemin atılmasına destek olur.
Kurutulmuş güllerle hazırlanan bu çay, özellikle Isparta gülleri ile daha lezzetli bir hale gelmektedir. Bu çayı dilerseniz, gonca gülünün yapraklarıyla da hazırlayabilirsiniz.
Tarhun otu, biberiye, papatya, limon otu ve su ile hazırlanan bu çay, farklı tadıyla kış aylarında sık sık tercih edilir. İsteğe göre farklı malzemeler de ilave edebilirsiniz.
Son yılarda çok popüler olan kiraz sapı çayı, kurutulmuş kiraz sapları ile hazırlanır. Özellikle kilo vermek için kullanılan bu çay, dikkatli bir şekilde tüketilmelidir.
C vitamini bakımından çok zengin olan mandalinanın kabuklarını değerlendirmek için çok lezzetli bir önerimiz var. Mandalina kabuklarını çöpe atmak yerine, kurutarak bitki çayı yapımında kullanabilirsiniz.
Mandalina sevmeyenler için diğer önerimiz, nar kabukları. Kurutulmuş nar kabukları ve nane yaprakları ile kendinize eşsiz bir bitki çayı hazırlayabilirsiniz.
Baklagiller familyasından çok faydalı bir bitki olan meyan kökü, su ve tarçınla bir araya getirilir. Şifa dolu tarçınlı meyan kökü çayını, bal ile tatlandırabilirsiniz.
Uzmanların her sene söylediği gibi, kış aylarında turunçgillere soframızda büyük bir yer açmamız gerekiyor. Ancak turunçgilleri sadece yemekle kalmayıp, bir araya getirerek bitki çayı yapımında kullanabilirsiniz.
Zencefil, karanfil, kuşburnu ve bergamotu bir araya getiren bu çay, kışın hastalıklarla savaşmanıza yardımcı olacak niteliktedir.
Zencefilgiller familyasına ait bir bitki olan zerdeçal, hem yemeklerde, hem de bitki çaylarında kullanılır. Vücuttaki enflamasyonu azaltan zerdeçal çayı, stresle başa çıkmanıza da yardımcı olur.
Not: Yukarıda verilen bitki çaylarının günlük kullanımı 1 fincanı geçmemelidir. Aşırı tüketilmesi halinde ciddi problemler görülebilir. Sağlığınızı riske atmamak için bitki çayı tüketmeden önce doktora danışmalı, önerilen günlük dozu aşmamalısınız.
Şunlara da göz atın;