Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan kek tarifleri, çay saatlerinde en çok tercih edilen yiyeceklerden biridir. Ağızda dağılan, yumuşacık ve kabarık bir kek yapmak için, malzemeler hazırlanır, bir kapta karıştırılır ve kalıplara dökülür. Sonrasında fırında pişirilir ve dilimlenerek servis edilir. Fırından çıkan bu sıcacık lezzete kim hayır diyebilir ki? Ancak kimi zaman kekler istediğimiz kıvamda çıkmıyor, kullandığımız kalıplar ise küçük veya fazla büyük kalıyor. İşte, tam da bu yüzden pişirecek keke göre, kullanmanız gereken kalıp çeşitlerini mercek altına alıyoruz.
Silikon bazlı malzemelerden elde edilen bu kalıplar, son yıllarda en çok tercih edilen kalıp türlerinden biridir. Silikon kalıpların en önemli özelliği ise, yapışmıyor olmaları. Kekin daha kolay bir şekilde çıkmasını sağlasa da, bu kalıplarda kekin içi tam olarak pişmeyebilir ve dokusu istediğiniz gibi olmayabilir. Eğer beklentiniz kekin yapışmasını önlemekse, silikon kalıpları tercih edebilirsiniz.
Kek kalıpları arasında en sağlıklılarından biri olan seramik kek kalıpları, diğerlerine göre biraz daha pahalıdır. Uzun ömürlü ve kolay temizlenebilir olan seramik kalıplar, tam istediğiniz kıvamda ve nefis bir dokuda kek yapmak için tercih edilebilir. Kekleri güzelleştiren seramik kek kalıplarının kırılma ihtimali olduğu için, dikkatli bir şekilde kullanılması önerilir. Ayrıca pişen kekler, bu kalıplarda daha yavaş soğurlar, bu yüzden doğrudan elle tutulması önerilmez. Seramik kek kalıplarındaki kekler, orta derecede kabarır ve nem dengeleri oldukça iyidir.
Kekin lezzetinin yerinde olmasını istiyor ve pişme süresini dert etmiyorsanız, demir döküm kalıplara yönelebilirsiniz. Isıyı eşit olarak dağıtan döküm kalıplar, kekin içini kesinlikle çiğ bırakmıyor. İçi hafif nemli kalan ve tok kıvamlı kekler elde etmenizi sağlıyor. Döküm kek kalıplarının olumsuz yönü ise, kekin soğuması için uzun süre beklemeniz gerekmesidir.
Hem ekonomik olan, hem de kekleri tam kıvamında kabartan granit kek kalıpları, uzun süre kullanılabiliyor. Ancak keki yapışmadan çıkartabilmek için, yağlı kağıt kullanmalı, kalıbın içini yağmalı ve unlamalısınız. Kekin tadında çok fazla değişiklik yapmayan granit kalıplar, evlerde en çok tercih edilen ürünlerden biridir.
Sağlık açısından silikona göre daha iyi olduğu düşünülen cam kalıplar, ısıyı çok fazla iletirler. Bu özelliği ile kekin kısa sürede pişmesini sağlarlar. Ancak yapışma riski oldukça yüksektir. Yapışma riskini ortadan kaldırmak için, kalıbın bolca yağlanması gerekir. Cam kek kalıpları, üzerinde sos veya şerbet gezdireceğiniz kekler için idealdir.
Kelepçeli kek kalıpları, etrafında bulunan kelepçeler sayesinde, kekin kolayca çıkması için tasarlanmıştır. Özellikle cheesecake, tiramisu gibi tariflerde tercih edilirler. Baton kalıplar ise, dikdörtgen kek kalıplarını ifade eder. Cam, granit ve seramik çeşitleri olan baton kalıplar, pasta yapımında da tercih edilebilirler. Bunt kek kalıpları ise, Avrupa'da sık sık kullanılır. Derinliği diğer kalıplara göre daha fazladır ve kekin nem dengesini korur.
Uygun kalıbı seçtikten sonra, çay saatinde afiyetle yiyebileceğiniz bir kek tarifi arıyorsanız, değişik kek tarifleri sayfamızı mutlaka ziyaret edin.
Şunlara da göz atın;