Kefir bugün artık dünyanın bir dört yanında da popüler hale gelmiş olan fermente bir süt ürünüdür. Türk Dil Kurumu kefiri şöyle tanımlar: "Özel bir maya mantarıyla keçi veya inek sütünün mayalanmasıyla hazırlanan ekşi içecek". Araştırmalara göre kefir zengin bir kalsiyum, protein ve B vitamini kaynağıdır. Kefir, yoğurttan daha güçlü bir probiyotiktir. Güçlü antibakteriyel özelliklere sahiptir. Kemik sağlığına iyi geldiği, kansere karşı destek sağlayabileceği belirtiliyor. Peki, kefirin faydaları nelerdir? Beslenme ve Diyet Uzmanı Dr. Tuba Kayan Tapan kefir hakkında bilgi veriyor ve kefirle ilgili merak edilen soruları yanıtlıyor…
Kefir, sütün fermente edilmesi ile elde edilen bir içecektir. İçinde birçok yararlı probiyotik bakteri barındıran bir maya türü olan kefir, bu bakterilerin bir araya gelerek barındığı bir kaynaktır ve bu bakteriler ile çoğalır. Yani, bu içecek, birçok faydalı mikroorganizma ve vitamin barındırır.
Bakınız; Ev yapımı kefir tarifi
Tercih edilen tüm saatlerde; yemeklerden önce, sonra veya yatmadan önce tüketilebilir. Reflü rahatsızlığı olanların yatmadan hemen önce tüketmemesi gerekmektedir.
Bakteriler aracılığıyla mayalanarak oluştuğu için probiyotik bir ürün olan kefir, bağırsak sağlığı için oldukça önemlidir. Kefir, bağırsaktaki yararlı bakterileri artırarak, zararlı bakterilerin kötü etkilerini ortadan kaldırır, kabızlığı önler. Yararlı bakterileri artırdığı için ishali önleme etkisi de vardır.
Kefir gaz yapmaz. Probiyotik bakımından oldukça zengin olan kefir bağırsak sorunlarını olumlu yönde etkiler. Ancak laktoz hassasiyeti olan bireylerin dikkatli olması gereken bir konudur. Kefir, en az laktoz içeren süt ürünü de olsa, laktoz hassasiyeti olan bireylerde gaz problemi yaratabilmektedir.
Kefir, mide ülserine neden olan “helicobakter pilori” isimli bakterinin öldürülmesine yardımcı olarak mide ülserinin oluşmasını engeller ve tedavisinde önemli rol oynar. Ayrıca laktik asit fermentasyonu sayesinde midede oluşan gazı azaltmaktadır.
Kefirin sade tadından hoşlanmayan bireyler genellikle meyveli kefir tercih etmektedir. Fakat meyveli kefirler içerdiği glikoz ve tatlandırıcılar sebebiyle sade kefir kadar faydalı ve sağlıklı bir tercih olmayacaktır. Evde mayalanan veya marketten alınan sade kefir meyve ile tatlandırılabilir ve markette satılan meyveli kefirlere göre daha sağlıklı bir alternatif olabilir. Çocukların tüketimi için de sade kefir, bal ve kuruyemişler ile tatlandırılabilir.
Vücudumuz, gece dinlenirken kalsiyumu daha iyi emer, bu yüzden yatmaya yakın içilen kefirden alınan kalsiyum daha fazla olacaktır. Bununla birlikte, kefirde sinir sistemine faydalı maddeler mevcuttur, yatmadan önce içilen kefir bireyin daha rahat uykuya dalmasını sağlayabilir. Ek olarak, yatmaya yakın kefir tüketimi ile birlikte sindirim sistemi toksinlerden temizlenir, yararlı bakteriler artar ve sabahları kolayca tuvalete gitmeniz sağlanır.
Kefir içmek için genellikle belirli bir zaman önerilmese de, sabah aç karna tüketmek isteyen bireyler için kefirin sağlayabileceği ekstra katkı, içindeki probiyotikler sayesinde bağırsakları çalıştırıp sindirim sistemini hızlandırarak gün içinde daha etkili olmasıdır. Kilo vermek isteyen bireyler sabah aç karna tüketebilir. Ayrıca kabızlık problemi olan bireylerin de sabah aç karna tüketmesi faydalı olacaktır.
Şunlara da göz atın;