Güzel kokulu yapraklarıyla bilinen güller, bahçelerin en çok tercih edilen çiçekleridir. Araştırmalara göre gül bitkisinden elde edilen uçucu yağ, çeşitli faydalara sahiptir. Bu yazıda, gül yağının faydalarını ve nasıl kullanacağını daha yakından inceleyeceğiz.
2015 yılında ameliyat sonrası çocuklar gül yağı ve badem yağı soludu. Gül yağı teneffüs eden hastalar, ağrı düzeyinde önemli bir azalma olduğunu bildirdiler. Gül yağı, beyni 'iyi hissetme' hormonu olarak adlandırılan endorfin salgılaması için uyarır.
2013 yılında yapılan bir çalışmada, adet ağrısı çeken hastalara badem yağı ve gül yağı ile karın masajı yapılmıştır. Gül yağı grubu, masajdan sonra daha az kramp ağrısı yaşadığını bildirdi. Yani, gül yağı ile masaj yapmak, adet ağrılarının hafiflemesine yardımcı olur.
Gül yağı, birçok kişi üzerinde rahatlatıcı bir etkiye sahiptir. Ders çalışma üzerinde yapılan bir araştırmada, katılımcıların derisine gül yağı uygulanmıştır. Uygulamadan sonra kalp atışları, kan basıncı, solunum hızları, kortizol seviyeleri gibi değerlerin azaldığı tespit edilmiştir. Ayrıca denekler gül yağı tedavisinin ardından kendilerini rahat hissettiklerini bildirmiştir.
Araştırmacılar, güllerden damıtılmış uçucu yağın enfeksiyonlara neden olan çeşitli mikroplara karşı etkili olabileceğini bulmuştur. Gül yağı, ağız, bağırsak ce vajinada mantar enfeksiyonlarına neden olabilen Candida albicans'a karşı etkili olduğunu bulmuştur.
Gül yağı solumanın erkeklerde ve daha az ölçüde kadınlarda cinsel isteği artırdığı bulunmuştur. Araştırmacılar, bilinen bir motive edici olan beyindeki dopamin salınımının, aynı anda depresyon semptomlarını hafifletirken cinsel isteği teşvik eden şey olabileceğine inanıyor.
Gül yağının depresyon semptomlarını iyileştirmeye yardımcı olduğu düşünülmektedir. 2012 yılında doğum sonrası kadınlardan oluşan bir grup depresyon tedavisi gördü. Aromaterapi kullanan kadınlar, önemli ölçüde daha fazla iyileşme gösterdi. Gül yağı, aynı zamanda dopamin salınımını da uyarır.
Diğer olası faydaları;
Önemli Not: Ciddi kronik bir rahatsızlığınız varsa, düzenli ilaç kullanıyorsanız, hassas ve alerjik bünyeye sahipseniz, gül yağını kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışın. Doktorun onay vermediği hiçbir ürünü kullanmayın.
Şunlara da göz atın;