Ghee'yi (Sade Yağ) Buzdolabında Saklanır Mı?

Tereyağıyla yemek pişirmeyi seviyorsanız, ne dendiğini bilmiyor olsanız bile muhtemelen daha önce ghee ile yemek pişirmişsinizdir. Ghee yani diğer bir adıyla sade yağ buzdolabında saklanır mı:
Ghee'yi (Sade Yağ) Buzdolabında Saklanır Mı?
18 Nisan 2023, 11:49

Tereyağıyla yemek pişirmeyi seviyorsanız, ne dendiğini bilmiyor olsanız bile muhtemelen daha önce ghee ile yemek pişirmişsinizdir. Ghee binlerce yıldır Güney Asya yemek kültürünün bir parçası olmuştur ve geleneksel olarak bozulmuş ağır kremanın kaynatılması, ardından ısının düşürülmesi ve sıvı önce renk değiştirene kadar pişirilmesi, ardından süt katıları nihayet yağdan ayrıldığında durdurulmasıyla yapılır. Tatlı kremalı tereyağının tüm suyu buharlaşana kadar pişirilmesiyle de yapılabilir ve geriye kalan tek şey yağı ve süt katılarıdır. Yağ daha sonra kahverengi ve altın rengi olana kadar pişirilir. Esasen, ghee, bir arıtılmış tereyağı şeklidir (ancak tüm arıtılmış tereyağı ghee değildir).

Yağın aşırı sıcaklıklara dayanacak şekilde formüle edildiği göz önüne alındığında, taze kalması için herhangi bir soğutmaya ihtiyaç duymadığını varsaymak sağduyulu olacaktır. Ancak birçok şeyde olduğu gibi, gerçek bundan biraz daha karmaşık olabilir.

ghee yağı

Ghee Soğutulduğunda Ne Olur?

Ghee, yüksek sıcaklıklara dayanabilse de, bileşen yok edilemez değildir. Yağı uzun süre saklamak için, malzemeyi çok fazla ısıdan uzak tutmak, yani hava geçirmez bir kapta, serin ve kuru bir yerde saklamak en iyisidir. Ghee'nin soğutulmadan ne kadar süre dayanabileceğine işaret eden öneriler üç ay ile altı ay arasında değişmektedir. Ancak malzemenin bozulmadığından emin olmak istiyorsanız, bu çok yönlü yemeklik yağı bir yıla kadar saklayabileceği buzdolabında saklamak yine de en iyisidir. Çoğu yağ gibi, ghee de soğuduğunda sıvıdan katıya geçer, bu nedenle ihtiyacınız olanı almak için temiz, kuru bir kaşık kullanmaya hazır olun. Dondurma da işe yarasa da, ghee'nin kalitesi zamanla bozulduğu için ideal değildir.

Ghee ısıya dayanabilse de, oksidasyona ve neme karşı özellikle hassastır - daha çabuk ekşimesine neden olabilecek iki faktör. Bu nedenle, ghee'nizi iki hava geçirmez kaba bölmek en iyisidir - saklamak için büyük bir kap ve günde birkaç kez açılıp kapatılabilen, pişirdiğiniz ghee'yi tutan daha küçük bir kap. Her seferinde ghee'yi çıkarmak için kuru, temiz bir alet kullanmayı unutmayın.

Şunlara da göz atın;

  1. Ghee yağı nedir?
  2. Tereyağı nasıl saklanır?
  3. Yeni başlayanlar için ghee nasıl kullanılır?
  4. Zeytinyağı nasıl saklanır?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo