Çay saatlerinin, sohbetlerin ve yemeklerin yanında sunulan börekler, kahvaltıların da vazgeçilmezidir. Hemen her zevke hitap eden börekler, başta peynirli, patatesli, kıymalı, ıspanaklı olmak üzere farklı sebze ve etlerle de sunulabilir. Börek yapımında hem hazır yufka, hem de elde açılan hamur kullanılmaktadır. Okurlarımız tarafından çok beğenilen börek tariflerini listemizde derledik. Gözden kaçırdığınız börekleri defterinize ekleyebilir, yeni tatlar deneyerek kendinizi ve sevdiklerinizi şımartabilirsiniz. Daha fazlası için börek tarifleri sayfamızı ziyaret etmeyi unutmayın.
İşte, çok konuşulan nefis börek tarifleri:
Bosna Hersek'in milli yemekleri arasında yer alan ıspanaklı tepsi böreği, hazır yufka ile yapılan bir börek çeşididir. İnce yufkaların içi sotelenmiş ıspanakla doldurulduktan sonra fırına verilir.
Türk mutfağının sevilen lezzetlerinden biri olan çarşaf böreği, Rumeli ve Balkan ülkelerinde de tüketilir. İç harcında beyaz peynir kullanılır. İsmini, yufkanın inceliğinden almaktadır.
Bursa'ya göç eden Boşnaklar sayesinde Türk mutfağı ile tanışan boşnak böreği, patatesli iç harç ile hazırlanır. Çay sohbetlerinin vazgeçilmezi olan bu börek, yalnızca 6 malzeme ile hazırlanır.
Görünümü ile pişiyi andıran puf böreği, pişiden farklı olarak iç harçla doldurulur. Harcında isteğe göre lor peyniri, maydanoz ve patates kullanılmaktadır. Özellikle kahvaltı sofralarında sık sık yer verilir.
40-45 dakikada hazırlanan kuru yufka böreği, çıtır çıtır sunumuyla her zevke hitap eder. İç harcında kıyma kullanılan bu böreğin yapımında, yufkalar güzelce ıslatılmalıdır. Bu sayede çıtır çıtır olması sağlanır.
Adından anlaşılacağı üzere tavada pişirilen bu börek, fırını olmayan veya fırın kullanmak istemeyen kişilerin favorisidir. 5 malzeme ile hazırlanan tava böreği, önlü arkalı kızartıldıktan sonra çayla birlikte servis edilir.
Börek için hamur açmakla uğraşmak istemiyorsanız veya zamanınız kısıtlıysa hazır yufkadan börek tarifini deneyebilirsiniz. Dilediğiniz harçla doldurabileceğiniz hazır yufkadan yaptığınız börekleri hem fırında, hem de tavada pişirebilirsiniz.
El açması ile yapılan böreklerin yeri bir başkadır. Özellikle tam kıvamında bir börek hazırlamak istiyorsanız, el açması patatesli börek tarifini deneyebilirsiniz. Patatese ek olarak kaşar peyniri de kullanabilirsiniz.
Bildiğiniz tüm börekleri unutturacak bir tarifimiz var. Didiklenmiş tavuk eti ile hazırlanan tavuklu börek, özellikle kalabalık sofraların ve ana yemeklerin yanında ikramlık olarak sunulur.
Uzakdoğu mutfağı, Türk mutfağına çok uzak olsa da, damak zevkimize hitap edecek tarifler de mevcut. Farklı kültürleri denemek isteyenler için, Çin böreği ideal bir seçim olacak. İç harcında havuç, biber ve soya sosu kullanılan Çin böreğini, yemeye doyamayacaksınız.
Börek yapımında ihtiyaç duyacağınız yufkaları kendi ellerinizle hazırlamak istiyorsanız, böreklik yufka tarifimizden tüm adımları öğrenebilirsiniz. Afiyet olsun.
Şunlara da göz atın;