Ülkemizde bol miktarda üretilen ve kış meyveleri arasında yer alan ayva, sağlık açısından oldukça faydalıdır. Hem meyvesiyle, hem çekirdeğiyle, hem de yaprağıyla oldukça yararlı olan ayva, yemeklerin içerisinde ve tatlı yapımında kullanılır.
Ayva yaprağı çay yapımında kullanılarak öksürüğe karşı doğal bir antibiyotik niteliğindedir. Aktarlardan ve bitkisel ürünler satan marketlerden ayva yaprağını temin edebilirsiniz. Ayva yaprağı çayının faydaları nelerdir? Ayva yaprağı çayı nasıl hazırlanır diye merak edenler için, çay tarifini sizlere sunuyoruz. İşte, ayva yaprağı çayının faydaları ve yapımı:
Öncelikle bir demlik sıcak su kaynatın. Kaynar suyun içerisine 20-25 adet kurutulmuş ayva yaprağı ekleyin. 5 dakika kısık ateşte kaynatın. Ardından suyunu süzerek 5-10 dakika dinlendirin. Hazırladığınız ayva yaprağı çayını bal ile tatlandırarak tüketebilirsiniz.
Ayva yaprağı çayı günde en az 1, en fazla 2 fincan tüketilmelidir. Aşırı tüketilmesi halinde sindirim sorunlarına yol açabilir. Bu yüzden mutlaka ölçülü bir şekilde tüketilmelidir.
Önemli Not: Ciddi kronik rahatsızlığı olan kişiler, hamileler ve emziren anneler, alerjik bünyeler ve düzenli ilaç kullanan kişiler ayva yaprağı çayı ve diğer bitkisel ürünleri kullanmadan önce mutlaka doktora danışmalıdır. Doktorun onay vermediği hiçbir ürünü kullanmayın, sağlığınızı tehlikeye atmayın.
Şunlara da göz atın;