Topik

Topik
03 Aralık 2024

Ermeni mutfağının meşhur lezzetlerinden biri olan topik, zaman içerisinde Türk mutfaklarında da kendine yer bulmuştur. Ana malzemeleri nohut, yenibahar ve fıstık olan bu meze, ana yemeklerle birlikte servis edilir. Hafif bir tadı olduğu için, sindirimin kolaylaşmasını sağlar. Özellikle İstanbul ve çevresinde sık sık tüketilir. Malzemeleriniz hazırsa, Ayfer Yavi'den Ermeni usulü nefis topik nasıl yapılır birlikte görelim:

1 Porsiyon Topik Kaç Kaloridir?

Topiğin bir porsiyonu, yaklaşık 45 kaloridir. Düşük kalorili olmasının yanı sıra, besin değerleri bakımından zengin olduğu için diyet listelerine ekleyebileceğiniz tarifler arasındadır.

Hazırlanma Süresi : 20 dakika
Pişirme Süresi : 15 dakika
Kaç Kişilik: 4 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Bu Tarifi 7 Kişi Kaydetti
Topik için

Malzemeler

  • 3 su bardağı nohut
  • 5 adet patates (büyükse 4 de olur)
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 1 çay bardağı tahin

İç harcı için:

  • 50 gr çam fıstığı
  • 50 gr dolmalık üzüm
  • 3 kg kuru soğan
  • 4 tatlı kaşığı tarçın
  • 2 tatlı kaşığı yenibahar
  • 2 tatlı kaşığı toz şeker
  • 2 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 500 gr tahin
  • Zeytinyağı

Üzeri için:

  • Limon
  • Zeytinyağı
  • Tarçın
Topik

Nasıl Yapılır

  1. Nohutları bir gün önceden ıslatın. Ertesi gün suyunu değiştirerek haşlayıp süzün. Kabuklarını çıkartın.
  2. Patatesleri, kabuklarını soymadan haşlayın. Ilınınca soyup ezin. Nohutlarla karıştırın. Tuz, şeker, tarçın ve tahini ekleyip yoğurun. Siz iç harcını hazırlarken kurumaması için üstünü nemli bir bez ya da kapakla kapatın.
  3. Dolmalık üzüm ve çam fıstığını suda ıslatın. Soğanları piyazlık doğrayın, tuz ile kısık ateşte suyunu iyice çekene dek haşlayın. 
  4. Haşladığınız soğanın suyu kalmışsa süzün. İçine üzüm, çam fıstığı, tarçın, yenibahar, karabiber ve şekeri ekleyip soğutun. Sonra tahini de koyup karıştırın.
  5. Kaç adet topik hazırlayacaksanız o kadar streç film kesip hazırlayın. Eskiden pamuklu bez kullanırlarmış bu iş için, şimdi streç kullanıyoruz, onların da mendil büyüklüğünde olmaları yeterli. 
  6. Nohut ezmesini streç filmlere portakal kabuğu kalınlığında yayın. İç malzemeyi ortalarına pay edin ve streç film yardımıyla dört ucunu birleştirip yuvarlak bohçalar yapın. 
  7. Bu şekilde 1 gün buzdolabında bekletin. Ertesi gün streçlerini çıkartıp servis tabağına alın. Bıçakla dörde bölüp üzerine biraz limon ve zeytinyağı dökün. Son olarak tarçınla süsleyin. 
Servis Önerisi

Topik mezesini, klasik köfte veya çökertme kebabı ile birlikte servis edebilirsiniz.

Püf Noktası
  • Soğanları diğer malzemelerin tadını bastırmaması için, küçük küçük doğrayın. Dilerseniz, rendeleyebilirsiniz.
  • Rendelemek yerine doğranmış soğan kullanacaksanız, karamelize işlemini tahta spatula ile yapın.
  • Karamelize esnasında soğanların üzerine bir tutam esmer şeker ilave edin.
  • Üst kısmında da tahin kullanılacağı için, içine koyacağınız tahini iyi ayarlayın.
  • Nohutların daha kolay haşlanması için, bir gece önceden suda bekletin.
Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo