Makedon mutfağı, Makedonya'da yapılan yemekleri ve içecekleri kapsayan bir mutfaktır. Balkan mutfakları içinde sınıflandırılan bu mutfak, iklimi ve coğrafyası sayesinde protein ağırlıklı yemekleri ön plana çıkarır. Bununla birlikte Osmanlı ve Balkan ülkelerinin etkileri de Makedon mutfağında görülebilir. Çeşitli sebzelerin kullanımıyla Akdeniz mutfağına benzetilir. Makedon mutfağında koyun veya sığır eti, kuru fasulye, patates, patlıcan ve biber kullanımı yaygındır. Aynı zamanda hamur işi tariflere de çok özen gösterilir. Makedon mutfağı yemekleri, Trakya mutfağında yaygın olarak tüketilir.
Tavce gravce, aslında kuru fasulyedir ve Makedonya mutfağının milli yemeği olarak bilinir. Güveçte pişirilen kuru fasulye, bazı zamanlarda et, bazı zamanlarda ise pastırma ile zenginleştirilir. Tavce gravce yapımında yemeğe lezzet katmak için acı biber de kullanılır.
Bakınız; Tavce gravce
Ajvar, Makedonya'da hem kahvaltıda, hem de yemeklerin yanında sunulur. Közlenmiş patlıcan ve biber ile hazırlanan bu sos, özellikle kış aylarında tercih edilir. Yaz aylarında kavanoz kavanoz hazırlanan sos, kış aylarında kahvaltı sofralarını renklendirir.
Bakınız; Ajvar sos
Chkembe, isminden anlaşılacağı üzere sığır işkembesinden yapılan bir çorbadır. Sarımsak ve sirke ile lezzetlendirilen bu çorba, Makedonya'daki restoranların menülerinde de kendine yer bulur. Kış aylarında bol bol tüketilir.
Makedonya, börekleriyle diğer ülkelere nam salmıştır. Ülkede en çok tüketilen börek ise, Boşnak böreğidir. İsteğe göre iç harcında patates, kıyma, peynir veya ıspanak kullanılır. Bayram sofralarında mutlaka yer verilir.
Bakınız; Boşnak böreği
Cevapi, hem Makedonya, hem de Bosna Hersek'te sevilen bir köfte çeşididir. Dana veya koyun kıymasından yapılan köfteler, ince uzun bir biçimde şekillendirilir. Köfteler ızgarada pişirildikten sonra tombik ekmeğin içinde sunulur.
Bakınız; Cevapi köfte
Kaçamak, Balkan, Kafkas ve Türk mutfağında hazırlanan bir yemektir. Ülkemizde en çok Edirne, Çanakkale, Kırklareli ve Denizli'de tüketilen bu yemek, mısır ununun kızartılması, tereyağı buluşturulması ve lor peyniriyle servis edilmesiyle hazırlanır.
Bakınız; Kaçamak
Görünümüyle krem karameli andıran bu tatlı, Makedonya, Boşnak ve Üsküp mutfaklarında tüketilir. Süt, yumurta ve şeker ile hazırlanır. İsteğe göre limon veya portakal aromasıyla lezzetlendirilir. Üst kısmında şeker karamelize edilir.
Bakınız; Kaymaçina
Geleneksel olarak çömlekte pişirilen bu yemek, patates, patlıcan, bamya, havuç, biber ve soğan ile hazırlanır. Yemeğin içinde mutlaka iri parçalı kırmızı et kullanılır. Özel günlerde ve kalabalık sofralarda yer verilen yemeklerden biridir.
Ohri Gölü'ndeki alabalıklarla hazırlanan bu yemek, şehir mutfağında önemlidir. İçi temizlenen balıklar, ıspanak, krema ve yumurta sarısı ile doldurularak pişirilir. Makedonya'da özellikle restoranların menülerinde yer verilir.
Kökleri Bulgaristan'a dayanan bu yemek, Makedonya'da sevilerek tüketilen hamur işlerinden biridir. Görünümüyle pişiyi andıran mekitsi, genellikle kahvaltılarda tüketilir. Sade veya üzerine reçel sürülerek servis edilir.
Bakınız; Mekitsi
Makedon usulü biber dolması olarak bilinen bu yemek, pirinçli ve kıymalı harcın biberlere doldurulmasıyla hazırlanır. Bazı yörelerde harcın içine havuç da eklenir. Biberler yumurta ve ekmek kırıntısına bulanarak fırında pişirilir.
Şunlara da göz atın;