Küt Böreği
16 Aralık 2024

Kat kat açılan hamurun çıtır dokusu, üzerine serpiştirilen pudra şekeriyle buluşuyor. İşte Küt böreği tarifi:

Bir porsiyon küt böreği kaç kaloridir?

Bir porsiyon küt böreği 280 kaloridir.

Fotoğraflar: Sezer Alçınkaya

Hazırlanma Süresi : 30 dakika
Pişirme Süresi : 30 dakika
Kaç Kişilik: 8 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Küt Böreği için

Malzemeler

Hamuru için:

  • 1 kilo un
  • 1 yemek kaşığı tuz
  • 3.5 su bardağı su

Aralar için:

  • 100 gr tereyağı
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ

Üzeri için:

  • Pudra şekeri
Küt Böreği

Nasıl Yapılır

  1. Tereyağını bir tavada eritin, üzerine sıvı yağı ekleyip karıştırın. Yoğurma kabına tuz ve unu eleyin. Ortasını havuz şeklinde açın ve üzerine su ekleyip yoğurmaya başlayın. Ele yapışmayan, yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun. 
  2. Hamuru 6 eşit parçaya ayırın ve her bir parçayı merdane yardımıyla servis tabağı büyüklüğünde açın. Küçük bir tepsinin içine yağ sürün ve açılmış hamurlardan birini tepsiye yerleştirin. Üzerini tekrar yağlayın ve kuru yer kalmamasına özen gösterin. 
  3. Kalan hamurları da servis tabağı büyüklüğünde açın, yağlayın ve üst üste dizin. Üstteki hamurun üzerini de yağlayın ve 30 dakika dinlendirin. Dinlenme süresinin sonunda, hamurun açılacağı tezgahı sıvı yağ ile yağlayın. 
  4. Bir hamuru tezgahın üzerine alın ve oklava yardımıyla açılabildiği kadar ince açın. Hamuru dört köşeden katlayarak, fırın tepsisi boyutuna getirin ve yağlanmış fırın tepsisine alın. Hamuru açma ve katlama işlemi sırasında kabarcıkları patlamadan, hamuru yırtmadan işlemi gerçekleştirin. 
  5. Diğer hamurlara da aynı işlemi uygulayın ve tepsiye üst üste dizin. Üzerini sıvı yağ ile yağlayın.
  6. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, altı ve üstü kızarana kadar yaklaşık 30 dakika pişirin. 
  7. Fırından çıkan küt böreğini küçük kareler halinde kesin, tabağa alın ve üzerine bol pudra şekeri serpip servis yapın.
Servis Önerisi
  • Geleneksel bir tercih olarak, küt böreğini özellikle çay saatlerinde çayla birlikte sunabilirsiniz.
  • Acı sevenler için, küt böreği yanında bir miktar acılı yoğurtlu sos veya acılı domates sosu ile servis edebilirsiniz.
Püf Noktası
  • Küt böreği yaparken hamurun ince olması önemli. Ne kadar ince açılırsa, o kadar çıtır olur. 
  • Böreği pişirirken kullanılan yağın yeterli miktarda olması gerekir. Hem iç malzemenin lezzetini arttırmak hem de böreğin çıtır olmasını sağlamak için bolca yağ kullanın. Yağ, böreğin üzerinin altına da iyice yayılmalıdır.
  • Böreği yüksek ısıda pişirmek, dışının çıtır çıtır olmasını sağlar. Ancak dikkat edilmesi gereken nokta, iç harcın da iyice pişmesi için böreği düzgün bir şekilde pişirmektir. Orta sıcaklıkta pişirip, sonrasında ısısını artırarak dışının kızarmasını sağlayabilirsiniz.
Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo