Kayısı Reçeli

Kayısı Reçeli
23 Mayıs 2024

Avrupa, Amerika ve Orta Asya ülkelerinde de yaygın olarak yetiştirilen kayısı, en çok Türkiye'de üretilir. Başta Malatya olmak üzere, Ege ve Akdeniz'de üretilen kayısılar, ekonomik yönden oldukça önemli bir yere sahiptir. Genellikle reçel ve tatlıların içerisinde kullanılan bu meyve, demir ve kalsiyum bakımından çok zengindir. Tok tutma özelliği sayesinde diyet listelerinin ilk başlarında yer verilir. Kalp ve göz sağlığına da iyi gelen kayısı; taze veya kuru olarak tüketilebilir. Az sulu, şekerli ve mis kokulu bir meyve olan kayısının içindeki yenilebilir bademi, reçele lezzet katmak için kullanılır. Malzemeleriniz hazırsa, kahvaltı sofralarından eksilmeyen ev yapımı kayısı reçeli nasıl yapılır birlikte görelim.

1 Porsiyon Kayısı Reçeli Kaç Kaloridir?

  • 100 gramlık bir kayısı reçeli yaklaşık 180, bir porsiyon reçel ise ortalama 155 kaloridir. Şeker bakımından oldukça zengin olan kayısının kalorisini düşürmek için, reçele katılan şeker miktarını azaltabilirsiniz. Özellikle şeker hastalarının ve kilo kontrolünde olanların dikkatli tüketmesi gerekir. Düşük kalorili bir tarif arıyorsanız, kansızlığa iyi gelen domates reçeli tarifini veya elma reçelini deneyebilirsiniz.

Yapım aşamasında merak ettiğiniz tüyolara kayısı reçelinin püf noktalarından ulaşabilirsiniz.

Daha fazlası için değişik reçel tariflerine göz atın.

Hazırlanma Süresi : 30 dakika
Pişirme Süresi : 40 dakika
Kaç Kişilik: 4 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Bu Tarifi 2 Kişi Kaydetti
Kayısı Reçeli için

Malzemeler

  • 3 su bardağı toz şeker
  • 1 kg kayısı
  • Yarım limonun suyu
Kayısı Reçeli

Nasıl Yapılır

  1. Öncelikle kayısıları bol suda yıkayarak ortadan ikiye ayırın. Çekirdeklerini çıkartın ve başka bir kaba alın.
  2. Çekirdekleri çıkartılan kayısıları, orta boy bir tencerenin içine koyun. Üzerine toz şekeri ekleyin ve tencereyi hafifçe sallayın.
  3. Böylece şekerin en alt kısımlara ulaşması da sağlanır. Tencerenin kapağını kapatarak 1 gece bekletin.
  4. İsteğe göre kayısıdan çıkartılan çekirdekleri kırabilir ve içlerinde bulunan bademi de reçelin içine ekleyebilirsiniz.
  5. Ertesi gün önce yüksek ateşte, sonra kısık ateşte ara ara üzerindeki köpükleri alarak pişirin.
  6. Kayısılar yumuşayınca limon suyunu ekleyin ve birkaç dakika daha pişirin.
  7. Reçel sıcakken kavanozlara doldurun ve soğumaya bırakın. Ilımaya başladığında kapaklarını kapatıp servis için hazır hale getirin.
  8. Kayısı reçeli kaç dakika pişer? 20 dakika hazırlama, 30 dakika pişirme süresi vardır. Ortalama 50 dakika da ev yapımı kayısı reçelini hazırlayabilirsiniz. Afiyet olsun.
Servis Önerisi

Kayısı reçelini, kızarmış ekmek dilimleri ile servis edebilirsiniz.

Püf Noktası
  • Reçel için kullanacağınız kayısıların olgun ve taze olmasına dikkat edin. Eğer kayısılar ekşiyse, şeker miktarını arttırabilirsiniz.
  • Reçeli karıştırırken tahta kaşık kullanın ve kıvamının tutması için devamlı kontrol edin.
  • Reçellerin uzun süre şekerlenmeden saklanabilmesi için, ocaktan almadan önce bir yemek kaşığı limon suyu veya 2 adet limon tuzu ekleyin.
  • Reçeli kavanozlara doldurduktan sonra, kapaklarını çok sıcakken veya çok soğukken kapatın. Ayrıca hava geçirmediğinden de emin olun.
Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo