Etimek Tatlısı
29 Ekim 2024

Bu makalede 'Etimek tatlısı tarifi nasıl yapılır?' sorusunun yanıtına bakıyoruz. Ama önce 'Etimek nedir?' konusuna bakalım. Kızartılmış ekmek olarak bilinen etimek; dünyanın pek çok farklı mutfağında kendisine yer bulan yiyeceklerden. Etimek, farklı ülkelerde 'rusk' adıyla anılır. 'Rusk'un tarihçesi ile ilgili farklı iddialar var. Örneğin bir araştırma Antik Roma askerlerinin 'iki kez pişirilmiş' anlamına gelen biscoctus olarak bilinen sert bir ekmek taşıdıkları söylüyor. Bazı yemek tarihçileri, I. Elizabeth'in saltanatı sırasında rusk adlı yemek tariflerinin ortaya çıkmaya başladığını belirtiyor. Oxford İngilizce Sözlüğü ise iki kez pişmiş ekmekten bahsederken 'rusk' kelimesinin 1595 yılına kadar uzandığını belirtiyor.

1 Porsiyon Etimek Tatlısı Kaç Kaloridir?

  • Etimek tatlısının bir porsiyonu, yaklaşık 300 kaloridir. İçeriğinde barındırdığı şeker nedeniyle diyabet hastalarının küçük porsiyonlar tüketmesi önerilir.

İşin özünde Türkiye'den İtalya'ya, Hindistan'dan İngiltere ve Afrika'ya kadar pek çok ülkede etimeke benzeyen ekmekler vardır. Türkiye'de uzun yıllar boyunca Eti (şirket) tarafından "Etimek" markasıyla üretilen bu ekmek türü halk dilinde de aynı markayla tanınmaktadır. İşte etimek tatlısı tarifi için gerekli malzemeler ve tarifin yapılış aşamaları:

Pratik bir şekilde hazırlanan şam tatlısı ya da muhallebili kadayıf tarifine de göz atmayı unutmayın.

Hazırlanma Süresi : 15 dakika
Pişirme Süresi : 20 dakika
Kaç Kişilik: 5 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Bu Tarifi 11 Kişi Kaydetti
Etimek Tatlısı için

Malzemeler

  • 1 paket hazır kızarmış ekmek

Şerbeti için:

  • 1.5 su bardağı şeker
  • 2 su bardağı su

Muhallebisi için:

  • 1 lt süt
  • 6 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 paket vanilya
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 6 yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı mısır nişastası

Üzeri için:

  • 1 paket krem şanti
  • 1 su bardağı süt
  • Tercihinize göre meyve
Etimek Tatlısı

Nasıl Yapılır

Servis Önerisi

Dilerseniz ev yapımı çikolata sosu ile birlikte servis edebilirsiniz. Üzeri için, sevdiğiniz meyve dilimleri ve ufalanmış fındıkları kullanabilirsiniz.

Püf Noktası
  • Krem şantinin kıvamlı olması için mikser kullanabilirsiniz. Bu sayede daha yoğun bir tat elde edilir.
  • Muhallebinin kıvamını tutturabilmek ve kokusuz olmasını sağlamak için mutlaka tereyağı kullanın. Topaklanmalar oluşursa mikser ile çırpabilirsiniz.
  • Muhallebiyi hazırladıktan sonra kabuklanmaması için, ara sıra tahta kaşık ile karıştırın.
  • Krem şantinin canlı kalması için, muhallebinin soğuduğundan emin olun.
  • Etimeklerin yumuşaması ve erimesi için muhallebiyi sıcakken tepsiye yayın ve şekil verin.
Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo