Pamuk Poğaça
28 Ağustos 2024

"Tarifte nasıl yazıyorsa, komşu nasıl yapıyorsa aynısını yapıyorum ama benim poğaçalarım pamuk gibi ve lezzetli olmuyor" diyorsanız burada sizi anlayan aynı şeyleri yaşamış biri var, yalnız değilsiniz. Bu tarif ve yöntemlerle sizin de poğaçalarınız pamuk gibi ve lezzetli olacak söz 🤗


Hazırlanma Süresi : 2 saat
Pişirme Süresi : 10 dakika
Kaç Kişilik: 8 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Bu Tarifi 2 Kişi Kaydetti
Pamuk Poğaça için

Malzemeler

  • 1 çay bardağı su
  • 1 su bardağı süt
  • 1 paket yaş maya
  • 2 çorba kaşığı şeker
  • 1 adet yumurta
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1,5 tatlı kaşığı tuz
  • 5 su bardağı un
  • İsteğe göre iç malzeme
  • Üstüne yumurta sarısı
Pamuk Poğaça

Nasıl Yapılır

  1. Ilık su, süt, şeker ve yaş maya çırpma teli ile iyice karıştırılır. Üstü kapatılır, mayanın aktif hale gelmesi beklenir.
  2. Zeytinyağı, yumurta ve tuz eklenip tekrar karıştırılır. Üstü kapatılır ve 15 dk bekletilir. 5 su bardağı un eklenir ve hamur önce el ile karıştırma kabında karıştırılır.
  3. Ardından tezgaha alınan hamur vur katla yöntemi ile yaklaşık 10 dk güzelce yoğurulur. (Hamuru çektiğiniz zaman kopmadan sünüyorsa, kesik kopuk görüntü yoksa olmuştur)
  4. Mayalanacağı kaba alınan hamurun üstü elimizi kullanarak zeytinyağı ile sıvanır. Üstü örtülerek mayalandırılır.
  5. Mayalanma gerçekleştiğinde tezgaha alınan hamur vur katla yöntemi ile bir miktar yoğurularak gazı çıkarılır.
  6. Ceviz büyüklüğünde parçalara ayrılır. Her bir parça tek tek,  tezgahta önce parmak uçlarıyla  genişletilir, ardından hamurun içine istenilen malzeme koyulur ve kapatılır.
  7. Kapanan tarafı altta kalacak şekilde tezgahta pençe hareketi yapılarak yuvarlanır (tezgahtayken parmaklar ve avuç içi ile kapatıp, hamura bastırmadan, avuç değdirmeden parmaklarının arasında gezdirerek yuvarlama).
  8. Tepsiye alınan poğaçalar tekrar 20 dk kadar mayalandırılır (hafif kabaracaktır, halinden anlaşılır mayalandığı).
  9. Tepsi mayalaması olan poğaçaların üstüne yumurta sarısı sürülür. İstenilen malzeme varsa susam çörekotu gibi koyulur.
  10. 180 derece ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirilir ( Çabuk pişiyor). Fırından alındığında daha parlak ve lezzetli olması için fırça ile tereyağı sürülür. Tüketene kadar örtü altında bekletilir. Afiyetle ❤️
  11. 🧐 Aynı hamuru bütün olarak parmaklarınızı bolca tereyağıyla yağlayarak genişletip tekrar katlayıp tereyağlı genişletirseniz aralarında tereyağı olan katmanlarınız olur. Bu haliyle çubuk şeklinde kesip, bükerek şekillendirirseniz lezzetli ve tel tel bir açmalar yapmış olursunuz.
  12. 🧐 Aynı hamuru şekillendirdikten sonra  pekmezli su ile ıslatıp kavrulmuş susama bandırarak pişirirseniz simit poğaçalarınız olur.
Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo