Kofik Dolması

Kofik Dolması
21 Ağustos 2024

Elazığ mutfağıyla özdeşleşen kofik dolması, kuru patlıcan ve kuru biber ile hazırlanır. Elazığ ve çevresinde çok sevilen bu dolma, bazı yörelerde nohut ve etli olarak da hazırlanabilir. Yapımında pirinç, kıyma, sarımsak ve sumak gibi farklı malzemeler kullanılır. Malzemeler hazırsa, Elazığ usulü kofik dolması tarifi için detaylara geçebiliriz.

Kavun dolması tarifine de göz atın.

Hazırlanma Süresi : 15 dakika
Pişirme Süresi : 30 dakika
Kaç Kişilik: 4 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Bu Tarifi 3 Kişi Kaydetti
Kofik Dolması için

Malzemeler

  • 4 adet kurutulmuş biber
  • 4 adet kuru patlıcan
  • 1 su bardağı pirinç
  • 1 su bardağı haşlanmış nohut
  • 250 gr dana kıyma
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 3 diş sarımsak
  • 1 adet soğan
  • 1 çay kaşığı kekik
  • 1 çay kaşığı sumak
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • Karabiber
  • Pul biber
  • Tuz

Sosu için:

  • 1 yemek kaşığı salça
  • Tuz
  • Su
  • Nar ekşisi
Kofik Dolması

Nasıl Yapılır

  1. Öncelikle kuru soğanı ince ince kıyın.
  2. Bir tencereye sıvı yağ ve soğanları alın.
  3. Ardından salça, pirinç, nohut, kıyma, sarımsak ve baharatları ekleyerek kavurun ve iç harcı hazırlayın.
  4. Bu esnada kuru patlıcan ve kuru biberleri kaynar suya alarak 5 dakika bekletin. Yumuşayan sebzeleri kenara alın. 
  5. Hazırladığınız iç harcı, kuru patlıcan ve kuru biberlerin içerisine doldurun. Üzerinde 1 parmak boşluk bırakmaya özen gösterin.
  6. Patlıcan ve biberlerin ağzını büzerek dik bir şekilde tencereye yerleştirin.
  7. Bir kasenin içinde salça, kaynar su, nar ekşisi ve tuzu karıştırarak sos hazırlayın.
  8. Hazırladığınız sosu, dolmaların üzerini geçecek şekilde tencereye dökün ve orta ateşte pişirin.
  9. Ortalama 30 dakikanın sonunda kofik dolması pişmiş olacaktır. Afiyet olsun.
Servis Önerisi

Kofik dolmasını, naneli ve sarımsaklı yoğurt eşliğinde servis edebilirsiniz.

Püf Noktası
  • Pirinçlerin çiğ kalmaması için, tarife başlamadan yarım saat önce suda bekletebilirsiniz. 
  • Nohutları tarife başlamadan 1 saat önce haşlayın.
  • Mümkünse yağsız dana kıyması kullanın.
Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo