Kırkçikli Kelem Dolması

Kırkçikli Kelem Dolması
22 Ekim 2024

Muş mutfağıyla özdeşleşen kırkçikli kelem dolması, beyaz lahana ile hazırlanan bir dolma çeşididir. Doğu Anadolu'da çok sevilen bu dolma, kıymalı pirinçli harç ile doldurulur. Domatesle zenginleştirilir ve yoğurt eşliğinde sunulur. Kelem dolması yapımında, lahanalar ince bir şekilde sarılmalıdır. Malzemeler hazırsa, Muş usulü kırkçikli kelem dolması tarifi için detaylara geçebiliriz.

Hazırlanma Süresi : 30 dakika
Pişirme Süresi : 35 dakika
Kaç Kişilik: 4 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Bu Tarifi 1 Kişi Kaydetti
Kırkçikli Kelem Dolması için

Malzemeler

İç harç için:

  • 1,5 su bardağı pirinç
  • 300 gr az yağlı kıyma
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1/2 su bardağı bulgur
  • 1/2 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 adet soğan
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı kuru reyhan
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • 1,5 çay bardağı su
  • Beyaz lahana yaprakları
  • 50 gr tereyağı

Salata için:

  • 2 adet sivri biber
  • 2 adet domates
  • Haşlanmış lahananın kalın sap kısımları
  • 1 adet soğan
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1/2 çay kaşığı karabiber
  • Tuz

Servis için:

  • Sarımsaklı yoğurt
  • Tereyağı
  • Nane
  • Pul biber
Kırkçikli Kelem Dolması

Nasıl Yapılır

  1. Önce lahanayı haşlayarak soğuk suya alın ve 1-2 dakika sonra suyunu süzmeye bırakın. 
  2. Salata için soğanı rendeleyin. Biber, lahana kökü ve domatesleri küçük küçük doğrayın.
  3. Üzerine salça ve baharatları ekleyerek karıştırın. 
  4. Pirinç ve bulguru yıkayıp geniş bir kaba alın. Üzerine diğer iç harç malzemelerini ekleyerek karıştırın.
  5. Lahanaları küçük olacak şekilde birkaç parçaya ayırın. 
  6. Lahanaların ortasına iç harç doldurun ve açılmayacak şekilde sarın.
  7. Tüm lahanaları sardıktan sonra, dolmaların yarısını tencereye dizin.
  8. Üzerine salatanın yarısını her yere gelecek şekilde yayın. 
  9. Ardından kalan lahanayı da tencereye dizin ve salatanın geri kalanını lahanaların üzerine ekleyin her tarafa yayın.
  10. Tereyağını küçük parçalara ayırın ve lahanaların üzerine yerleştirin.
  11. Tencereye, lahanaları geçecek şekilde sıcak su ekleyip. Lahanaların üzerine tabak yerleştirin ve tencereyi ocağa alın. 
  12. Su kaynamaya başladığında, kısık ateşe alın ve lahanalar tamamen yumuşayıncaya kadar pişirin.
  13. Pişen lahana dolmalarını servis tabağına alın. Sos tavasında tereyağını eritin. Nane ve pul biberi ekleyin. 
  14. Sosu dolmaların üzerinde gezdirdikten sonra sarımsaklı yoğurt ile birlikte servis edin. Afiyet olsun.
Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo