Kuzu Yürek Dolması

Kuzu Yürek Dolması
14 Kasım 2024

Kuzu yüreği, en sevilen sakatat çeşitlerinden biridir. Yüreğin iç pilavla doldurulmasıyla hazırlanan yürek dolması ise, özellikle esnaf lokantalarında bulabileceğiniz lezzetler arasında yer alır. Yumuşacık bir dokuya sahip olan bu dolma, baharatlarla zenginleştirilir. Malzemeler hazırsa, kuzu yürek dolması tarifi için detaylara geçebiliriz. 

Hazırlanma Süresi : 30 dakika
Pişirme Süresi : 1 saat
Kaç Kişilik: 4 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Kuzu Yürek Dolması için

Malzemeler

  • 6 adet kuzu yüreği (temizlenmiş ve içi oyulmuş)
  • 1 su bardağı pirinç (yıkanmış)
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
  • 1 adet kuru soğan
  • 2 yemek kaşığı kuş üzümü
  • 1,5 su bardağı su veya et suyu
  • 1/2 çay kaşığı tarçın
  • 1/2 çay kaşığı yenibahar

Sosu için:

  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 su bardağı sıcak su
  • 1 çay kaşığı tuz
Kuzu Yürek Dolması

Nasıl Yapılır

  1. Kuzu yüreklerini güzelce temizleyin. Üzerindeki fazla yağ ve damarları dikkatlice çıkarın.
  2. Yürekleri dolmalık hale getirmek için, oyacak yardımıyla içlerini açın. 
  3. Temizlediğiniz yürekleri suda bekletin ve süzerek bir kenara alın.
  4. İç pilav için; Bir tencerede zeytinyağını ısıtın.
  5. İnce ince doğranmış soğanları ekleyerek kavurun. Üzerine dolmalık fıstıkları ekleyerek kavurmaya devam edin.
  6. Ardından yıkayıp süzdüğünüz pirinci ilave edin ve pirinçler şeffaflaşana kadar kavurun. 
  7. Ilık suda bekletilmiş kuş üzümü, tarçın, tuz, karabiber ve yenibaharı pirince ilave edin. 
  8. Güzelce karıştırdıktan sonra suyu ekleyin ve kısık ateşte kapağını kapatarak pişirin. 
  9. İç pilav pişince 10 dakika dinlendirin. Ardından kuzu yüreklerinin içini, iç pilav ile doldurun. 
  10. Yüreklerin ağız kısmında 1 parmak boşluk bırakın. Ardından kürdan veya mutfak ipi yardımıyla ağızlarını dikkatlice kapatın. 
  11. Sos tenceresinde tereyağını eritin ve üzerine domates salçası ekleyerek kavurun.
  12. Ardından sıcak suyu ilave edin ve dolmanın sosunu hazırlayın. 
  13. Yürekleri tencereye dizdikten sonra hazırladığınız sosu üzerine dökün.
  14. Kısık ateşte ortalama 30-40 dakika kontrollü bir şekilde pişirin. 
  15. Dolmalar piştikten sonra 10 dakika dinlendirin ve servis edin. Afiyet olsun.
Servis Önerisi

Kuzu yürek dolmasını, yoğurt eşliğinde servis edebilirsiniz.

Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo