Kabak Çiçeği Dolması

Kabak Çiçeği Dolması
06 Ağustos 2024

Kabak çiçeği dolması; Türk, Yunan ve Kıbrıs mutfakların��n vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Kabak çiçeği dolması; yöreye göre değişse de genellikle temmuz ayında, Ege ve Akdeniz’de sabahın erken saatlerinde toplanan kabak çiçeklerinden yapılır. Çiçeklerin sabah toplanmasının sebebi çiçeklerin tam olarak açık olduğu ve ısıdan dolayı yıpranmadığı zamanın sabah saatleri olmasıdır. Dolma için meyvesiz çiçekler seçilir. Dikenli yeşil taç yaprakları sökülür. İç kısımları ayıklanarak çiçekler yıkanır ve süzülür. Kabak çiçekleri hazır olduğunda kabak çiçeği dolmasının iç harçı hazırlanır. Ayrıca kabak çiçeği B1 ve C vitaminleri, potasyum, fosfor, çinko, nişasta ve protein minerallerini içermesinden dolayı sağlığa da oldukça yararlıdır. Girit usulü kabak çiçeği dolması ve Ege usulü kabak çiçeği dolması gibi çeşitleri vardır. İçi versiyonda hemen hemen aynı şekilde hazırlanır. Sofraların vazgeçilmesi, Ege’nin en sevilen yemeklerinden olan kabak çiçeği dolması nasıl yapılır sorusu için malzemeler şöyle:

Kapanan Kabak Çiçeği Nasıl Açılır?

  • Kapanan kabak çiçeğini açmak için, ilk olarak çiçekleri su altında güzelce yıkayın.
  • Suyunu süzün ve kurulayın. Ardından sapını ve dikenli taç yapraklarını dikkatlice kopartın.
  • Yaprak kısımlarını parmaklarınızla aralayın. İçinde bulunan tohum kısmını kopartın.
  • Bu sayede kabak çiçeğini açabilir, dolma yapımında kullanabilirsiniz.

Kabak Çiçeği Yıkanır Mı?

  • kabak çiçeğini yıkamanız gerekir. Kabak çiçekleri genellikle bahçelerden veya pazardan alındıklarında toprak, pestisit kalıntıları veya diğer kirleticileri barındırabilir.
  • Çiçekleri nazikçe soğuk su altında yıkayın. Ellerinizi kullanarak veya bir süzgeçte çiçekleri hafifçe çalkalayarak temizleyin. Çiçekleri iyice duruladığınızdan emin olun.
  • Yıkadıktan sonra, çiçeklerin fazla suyunu hafifçe silin veya bir kağıt havluyla nazikçe kurulayın. Bu, çiçeklerin fazla suyu emmesini ve tarifinizde sulanmasını önler.

Kabak Çiçeği Dolması Hangi Mevsimde Yenir?

  • Kabak çiçekleri yazın bolca bulunur ve bu dolma tarifi, meyve ve sebzelerin taze olduğu dönemde yapılır
  • Genellikle Temmuz ve Ağustos aylarında, kabak çiçeklerinin taze ve genç olduğu dönemde yapılır. Bu dolma, hafif ve lezzetli bir yaz yemeği olarak tercih edilir.

Kabak Çiçeği Dolması Buzluğa Konur Mu?

  • Eğer dolmaları pişirmeden önce dondurursanız, dolmaları bir tabak ya da tepsiye tek sıra halinde yerleştirip dondurun. Donduktan sonra vakumlu poşet veya buzdolabı poşetine koyarak saklayabilirsiniz.
  • Pişirdikten sonra dondurmak da bir seçenektir ama dolmanın dokusunun pişirme sonrası biraz değişebileceğini unutmayın.
  • Eğer pişmiş dolmaları dondurmak istiyorsanız, önce soğumalarını bekleyin. Soğuyan dolmaları tek tek streç film ile sarıp, ardından bir buzdolabı poşetine veya kapalı bir kapta saklayabilirsiniz.
  • Dondurulmuş dolmaları buzdolabında yavaşça çözülmesini bekleyin ve ardından fırında veya tavada ısıtarak servis yapabilirsiniz.

1 Adet Kabak Çiçeği Dolması Kaç Kalori?

  • Bir adet zeytinyağlı kabak çiçeği dolması yaklaşık 50 kaloridir. İçerdiği vitamin ve minerallerle bağışıklık sisteminizi güçlendirir ve tokluk hissi verir. Düşük kalorili ve sağlığınıza yararlı bu tarifi diyet listenize de ekleyebilirsiniz.
Düşük kalorili dolma tarifleri sizin de damak zevkinize hitap ediyorsa, zeytinyağlı biber dolması veya kuru patlıcan dolması tarifine göz atabilirsiniz.
Hazırlanma Süresi : 25 dakika
Pişirme Süresi : 30 dakika
Kaç Kişilik: 4 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Bu Tarifi 7 Kişi Kaydetti
Kabak Çiçeği Dolması için

Malzemeler

  • 25-20 adet kabak çiçeği
  • 2 adet kuru soğan
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 adet domates
  • 1.5 su bardağı pirinç
  • Yarım bardak sıcak su
  • Dereotu (bir demetin üçte biri kadar)
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Yarım çay kaşığı karabiber
Kabak Çiçeği Dolması

Nasıl Yapılır

  1. Kuru soğanları küp küp doğrayın. Ortadan bölünen ve uç kısımları alınmış domatesleri ince kısımla rendeleyin. Elinizdeki dereotu yapraklarını ipince olacak şekilde kıyın.
  2. Kabak çiçeklerinin uç kısımlarında bulunan yeşil kısımları yapraklara zarar vermemeye dikkat ederek çıkartın.
  3. Yapraklara zarar vermeden, çiçeklerin içerisindeki sarı kısımları alın.
  4. Zeytinyağının yarısını geniş bir tencereye döküp yağınız ısınınca kuru soğanları bu yağda renk alana kadar kavurun. Pirinçleri yıkayın ve soğanlarla kavurmaya devam edin.
  5. Rendelenmiş domateslerle beraber karabiber, tuz, kuru nane ve sıcak su ekleyerek düşük ateşte suyu çekilene kadar karıştırarak pişirin.
  6. Sosun oturması için kısa bir süre dinlendirdikten sonra kıyılmış dereotunu ekleyip iyice karıştırarak harmanlayın.
  7. Hazırladığınız dolma harcını çiçeklerin iç kısmına azar azar, çiçekleri zedelemeyecek seviyede doldurun. Çiçekleri, üstten içe doğru dikkatlice katlayıp katlanan yer altta kalacak şekilde tencereye dizin.
  8. Kalan zeytinyağını tenceredeki dolmaların üzerlerinde gezdirip, dolmaların yarısına gelecek şekilde ılık su ekleyin.
  9. Tencerenin kapağını kapatın ve kabak çiçeği dolmanızı kısık ateşte 30 dakika pişirin.
  10. Arzunuza göre limon dilimleriyle beraber ılık ya da soğuk olarak servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
Servis Önerisi
  • Yanında bir kase yoğurt sunmak, dolmanın taze ve hafif lezzetini tamamlar. Yoğurdu bir miktar nane veya dereotu ile karıştırarak taze bir sos yapabilirsiniz.
  • Servis tabağının yanına birkaç limon dilimi ekleyebilirsiniz.
  • Dolmaların üzerine taze nane, dereotu veya maydanoz serpiştirebilirsiniz.
  • Dolmaları zeytinyağlı sos ile servis edebilirsiniz.
  • Kabak çiçeği dolmasını hem sıcak hem de soğuk servis edebilirsiniz. Sıcak servis edildiğinde, dolmaların içi daha yumuşak ve aromatik olur, soğuk servis edildiğinde ise daha serinletici ve hafif bir tat sunar.
  • Dolmaların yanına kızarmış ekmek dilimleri veya sıcak pide ekleyerek, hem yemeği daha doyurucu hale getirebilirsiniz.
Püf Noktası
  • Kabak çiçeği dolması tarifi kadar lezzeti için püf noktaları da önemlidir. İşte mükemmel bir lezzete sahip zeytinyağlı kabak çiçeği dolması için püf noktalar:
  • Kabak çiçeklerinin inceliğinden dolayı her zaman yırtılma riski vardır. Bu risk sebebiyle elinizdeki kabak çiçeklerini hazırladığınız iç harçla azar azar ve yavaş yavaş doldurun.
  • Dibinin tutması veya yanması riskine karşın zeytinyağlı dolma içini az ve kısık ateşte pişirirseniz kabak çiçeği dolmanız daha lezzetli olacaktır.
  • Arzunuza göre yemeğinizi bol baharatlı ve dolmalık fıstıklı zeytinyağı harcıyla da hazırlayabilirsiniz.
  • Dip tutması her yemekte var olan bir risktir. Bu riski minimuma indirmek için tencerenin dibine dereotu sapları yerleştirebilirsiniz.
Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo