Pazılı Ve Taze Otlu Hamsili Pilav

Pazılı Ve Taze Otlu Hamsili Pilav
10 Haziran 2024

Fırından çıkan hamsili pilavı güveçten çıkarıp pazının üzerinde servis etmeyi tercih edebilirsiniz. Dilerseniz bu tarifi büyük bir fırın kabında da hazırlayabilirsiniz.

Hazırlanma Süresi : 30 dakika
Pişirme Süresi : 40 dakika
Kaç Kişilik: 4 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Bu Tarifi 2 Kişi Kaydetti
Pazılı Ve Taze Otlu Hamsili Pilav için

Malzemeler

Hamsili pilav için

  • 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2-3 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 adet büyük soğan 
  • 2 su bardağı pirinç
  • 1 diş sarımsak (Rendelenmiş)
  • 2.5 su bardağı sıcak su
  • Birkaç tutam tuz ve karabiber
  • 1-2 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı sumak
  • 1-1.2 kg temizlenmiş, ayıklanmış hamsi
  • 6-8 dal taze soğan (İnce kıyılmış)
  • 1/2 demet maydanoz (İnce kıyılmış)
  • 1/2 demet dereotu (İnce kıyılmış)
  • 1 adet limon kabuğunun rendesi

Sotelenmiş pazı için

  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 adet soğan 
  • 30-35 yaprak pazı
Pazılı Ve Taze Otlu Hamsili Pilav

Nasıl Yapılır

  1. Zeytinyağı ve 1 yemek kaşığı tereyağını pilav tenceresinde ısıtın. Soğanı ekleyip orta ateşte pembeleşene dek kavurun.
  2. Ben tercih etmiyorum ancak dilerseniz bu aşamada birkaç yemek kaşığı çam fıstığı ve kuş üzümü de ekleyebilirsiniz.
  3. Pirinci ve sarımsağı ekleyip sürekli karıştırarak 4-5 dakika daha kavurun. Su, tuz, karabiber ve baharatları ekleyin.
  4. Üstünü kapatıp kısık ateşte suyunu çekene dek, yaklaşık 15 dakika pişirin. Suyunu çekince tadına bakın, gerekirse tuz ve baharat ekleyin.
  5. Üstüne kağıt havlu serin ve kapağını kapatıp 10 dakika demlenmeye bırakın. Fırını, fanlı ve üst ızgarası da açık ayarda 200 derecede ısıtın.
  6. 6 küçük güveci (10 cm) tereyağıyla yağlayın. Hamsileri, derisi dışta kalacak şekilde güvecin tabanına dizin.
  7. Kenarlarına da hamsilerin yarısı dışa sarkacak şekilde dizin. Hamsiler pişerken küçüleceği için sıkça, bir hamsinin yarısı diğerinin üstüne gelecek şekilde dizmeye özen gösterin. Hamsileri dizince az tuz serpin.
  8. Demlenen pilava taze soğan, maydanoz, dereotu, limon kabuğu rendesi ve suyunu ekleyip karıştırın.
  9. Pilavı güveçlere bastırmadan ekleyin. Sarkan hamsileri pilavın üzerine kapatın ve üstünde boşluk kalan yerlere de hamsi dizin.
  10. Üzerlerine tereyağı sürün ve önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 25 dakika fırınlayın (200-220 derece).
  11. Bu sırada geniş bir tavada zeytinyağı ve tereyağını ısıtın. Yüksek ateşte soğanı ekleyip 5-6 dakika soteleyin.
  12. Pazıyı ekleyip 2-3 dakika daha kavurun. Tuz ve biber ekleyip kenara alın. Afiyet olsun.

Karadeniz'in yöresel lezzeti olan hamsili pilav tarifine buradan ulaşabilirsiniz.

Püf Noktası

(Yaklaşık 2 kg hamsi ayıklanınca 1.2 kg gelir, tarifte tek kişilik güveç için 160-200 g hamsi gerekiyor)

Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo